Blog

ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ-ΤΡΩΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ-ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

2021-04-19 00:56

Η υπερβολική κατανάλωση προϊόντων επεξεργασμένου κρέατος, αλλαντικών, σε καθημερινή βάση, αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου όπως καρκίνο του παχέος εντέρου, στομάχου, οισοφάγου κ.α

Οι βιομηχανίες τροφίμων προκειμένου να βελτιώσουν την εμφάνιση, την γεύση και να αυξήσουν την διάρκεια ζωής των αλλαντικών, προσθέτουν σε αυτά νιτρικά και νιτρώδη άλατα ως συντηρητικά.

ΝΙΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΝΙΤΡΩΔΗ ΑΛΑΤΑ

Οι ουσίες αυτές αντιδρούν με ενδογενείς αμίνες του οργανισμού και σχηματίζουν τις νιτροζαμίνες, οι οποίες είναι καρκινογόνες.

ΚΑΠΝΙΣΤΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ
Στα καπνιστά αλλαντικά τα πράγματα είναι χειρότερα, καθώς παράγονται κατά την διάρκεια της επεξεργασίας του καπνίσματος και άλλες ουσίες, όπως πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, οι οποίοι είναι εξαιρετικά τοξικοί για τον άνθρωπο και έχουν ενοχοποιηθεί για αύξηση καρκίνου στο πεπτικό σύστημα.

ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα αλλαντικά γαλοπούλας, που μπορεί να παρουσιάζονται ως «αθώα», λόγω του ότι περιέχουν λιγότερα λιπαρά, αλλά είναι το ίδιο επικίνδυνα με τα υπόλοιπα αλλαντικά καθώς περιέχουν ακριβώς τα ίδια.

 

3 ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΝΑ..ΜΗΠΩΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΒΕΡΑ;-ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

2020-07-08 22:53

 

Η διατροφή μας για να θεωρείται υγιεινή θα πρέπει να μην περιλαμβάνει τρόφιμα βλαβερά για την υγεία. Αυτό είναι κάτι που όλοι το γνωρίζουμε.

Αυτό όμως που μπορεί να μην έχουμε καταλάβει ή αντιληφθεί, είναι ότι μπορεί να καταναλώνουμε ακόμη και κάθε μέρα κάποιες συνηθισμένες τροφές οι οποίες πιστεύουμε ότι είναι υγιεινές, αλλά η πραγματικότητα να είναι εντελώς διαφορετική και να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Ας δούμε 3 βασικά ανθυγιεινά τρόφιμα που μπορεί να καταναλώνουμε καθημερινά και να τα θεωρούμε υγιεινά, τα οποία μπορούν να βλάψουν την υγεία μας.

Ας δούμε όμως και ποια είναι εκείνα τα 3 τρόφιμα με τα οποία μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας.

 

1.ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ-ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ

Μπορεί να γνωρίζουμε ότι τα αλλαντικά είναι επικίνδυνα και βλαβερά για την υγεία μας, όμως πολλοί από εμάς μπορεί να πιστεύουμε ότι τα αλλαντικά γαλοπούλας είναι πιο υγιεινή επιλογή και να τα προτιμάμε επειδή είναι άπαχα και δεν έχουν λιπαρά.

Το πρόβλημα όμως στα αλλαντικά δεν είναι μόνο τα λιπαρά, αλλά και όλα αυτά που περιέχονται σε αυτά και στην γαλοπούλα, γιατί και αυτή αλλαντικό είναι.

Επομένως  είναι ακριβώς το ίδιο επικίνδυνη για την υγεία με τα άλλα αλλαντικά, γιατί περιέχει και αυτή νιτρικά και νιτρώδη άλατα ως συντηρητικά, τα οποία είναι καρκινογόνα.

 

ΝΙΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΝΙΤΡΩΔΗ ΑΛΑΤΑ ΣΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΚΡΕΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ

Όλα τα αλλαντικά και τα επεξεργασμένα κρέατα για να διατηρήσουν το χρώμα τους και να γίνει πιο δελεαστικό, αλλά και για να επιμηκύνουν την διάρκεια ζωής τους περιέχουν αυτές τις επικίνδυνες ουσίες, οι οποίες βρίσκονται και στην γαλοπούλα (νιτρικά και νιτρώδη άλατα).

 Πρόκειται για εγκεκριμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά, γιατί σταματούν την ανάπτυξη των βακτηρίων και δεν προστίθενται στα φρέσκα κρέατα.

Σύμφωνα με έρευνες  η μακροχρόνια και υπερβολική κατανάλωση τους δεν είναι ασφαλής για την υγεία μας.

Οι ουσίες αυτές αντιδρούν με ενδογενείς αμίνες του οργανισμού και σχηματίζουν τις νιτροζαμίνες, οι οποίες είναι καρκινογόνες.

Πολλές μελέτες συνδέουν τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα στην περίπτωση των ζωικών τροφίμων, με ανάπτυξη  καρκίνου του οισοφάγου, του ήπατος, του παχέος εντέρου, του στομάχου κ.α.

Δεν είναι λοιπόν σωστή επιλογή τα αλλαντικά και η γαλοπούλα για τα σάντουιτς και τα σνακ που επιλέγουμε για εμάς και κυρίως για τα παιδιά και δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση σωστή και ασφαλή επιλογή για την καθημερινή διατροφή τους.

 

ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Υπάρχουν πολλά υγιεινά σνακ και σάντουιτς που μπορούμε να προτιμήσουμε όπως με φέτα, τυρί, ελιές, άσπρο αγελαδινό ελληνικό βούτυρο, με λαχανικά, με αυγό, κ.α

 

2. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΠΡΩΙΝΟΥ

Τα δημητριακά πρωινού εμφανίζονται ολοένα με πιο δελεαστικούς συνδυασμούς ως μια υγιεινή πρόταση για το πρωινό μας γεύμα.

Όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Ας δούμε γιατί:

-Είναι προτηγανισμένοι και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες.

- Είναι τεχνητά εμποτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα τεχνητά (π.χ Βιτ. D), τα οποία δεν μεταβολίζονται εύκολα από τον οργανισμό.

- Αν περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού πιθανόν να είναι γενετικά τροποποιημένο (μεταλλαγμένο), καθώς είναι πολύ χαμηλότερου κόστους, ενώ μπορεί να περιέχουν γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι. Το καλαμπόκι και η σόγια είναι από τα πιο ευρέως διαδεδομένα μεταλλαγμένα τρόφιμα παγκοσμίως.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Η γενετική τροποποίηση μεταβάλλει τη γενετική σύσταση ενός οργανισμού και αφορά την προσθήκη ή την αφαίρεση ή αντικατάσταση ενός γονιδίου.

Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα έχουν υποστεί αλλαγές στο DNA τους, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της γενετικής μηχανικής.

Έχει αποδειχθεί μέσα από πολλές επιστημονικές έρευνες πως τα τρόφιμα αυτά βλάπτουν σοβαρά την υγεία και οι επιπτώσεις τους είναι άγνωστες και ανεξέλεγκτες. Οι βασικότεροι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία είναι μεταφορά αλλεργιών, δημιουργία ανθεκτικών μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά, πιθανότητα για επιδράσεις που έχουν σχέση με την δημιουργία καρκίνου.

 

ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ

Όλα τα παραπάνω που αναφέρονται για τα δημητριακά αφορούν και τις μπάρες δημητριακών, τις οποίες μπορεί να προτιμάμε ως ένα γρήγορο εύκολο σνακ νομίζοντας ότι είναι υγιεινές.

Στην περίπτωση τους όμως ισχύουν τα ίδια. Δηλαδή είναι κακή πηγή υδατανθράκων, με πιθανόν μεταλλαγμένα συστατικά και σιρόπι καλαμποκιού, ενώ τα αποξηραμένα φρούτα που περιέχουν το πιο πιθανό είναι ότι είναι μίγμα χρωστικής και ζελατίνης.

 

 

ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΠΡΩΙΝΟΥ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ

Πολλές φορές τα προτιμάμε για το πρωινό μας ή και για το βραδυνό μας γεύμα ως γρήγορη λύση μαζί με γάλα ή γιαούρτι και πιστεύουμε ότι φάγαμε ένα ελαφρύ γεύμα με λίγες θερμίδες που δεν θα μας παχύνει.

Όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Οι λίγες θερμίδες που αναγράφονται, στην πραγματικότητα απευθύνονται σε μια πολύ μικρή ποσότητα δημητριακών και φυσικά είναι αδύνατο να φάει κανείς τόση μικρή ποσότητα. Επομένως δεν είναι καθόλου ένα διαιτητικό γεύμα.

Εκτός από αυτό οι κακής ποιότητας υδατάνθρακες που περιέχουν, δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό και πιθανόν να αποθηκεύονται ως λίπος.

Άρα δεν είναι καθόλου περίεργο καταναλώνοντας ποσότητες δημητριακών να αυξήσουμε το βάρος μας ή να μην μπορούμε να χάσουμε βάρος ενώ προσπαθούμε να κάνουμε δίαιτα.

 

ΚΑΘΟΛΟΥ ΥΓΙΕΙΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Μπορεί να προωθούνται ως υγιεινό και θρεπτικό πρωινό για τα παιδιά όμως δεν είναι έτσι.

Πέρα από μια γρήγορη λύση και το ότι τα παιδιά λατρεύουν την σοκολατένια τις περισσότερες φορές γεύση τους και το σχήμα τους (μπαλίτσες, αστεράκια κ.α), δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα άλλο ούτε να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Το αντίθετο μπορεί να συμβεί. Δηλαδή να αρχίσουν να έχουν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά αν καταναλώνουν καθημερινά τέτοιου είδους δημητριακά και τα αντικαθιστούν με άλλα πολύ πιο θρεπτικά και υγιεινά γεύματα ή ακόμη και να αυξήσουν το βάρος τους.

 

ΒΡΩΜΗ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΜΠΑΡΕΣ Η ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Αντί για τα δημητριακά πρωινού μπορούμε να προτιμήσουμε νιφάδες βρώμης. Είναι η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε, για να αντικαταστήσουμε τα δημητριακά πρωινού και να έχουμε ένα πραγματικά υγιεινό πρωινό γεμάτο θρεπτικά συστατικά και ενέργεια. Είναι απλό γεύμα ή γευματίδιο, χωρίς πρόσθετα, φυσικό και με το γάλα ή το γιαούρτι μας και με μέλι που έχουμε εμείς στο σπίτι, πραγματικά μόνο καλό μπορεί να μας κάνει. Για να αποφύγουμε τις μπάρες του εμπορίου ας φτιάξουμε δικές σπιτικές μπάρες με ξηρούς καρπούς, φρούτα και μέλι για να ξέρουμε με σιγουριά και ασφάλεια τι περιέχουν. 

 

 ΒΡΩΜΗ - ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Η βρώμη είναι από τα τρόφιμα που δεν ανήκουν στα γενετικά τροποποιημένα και έχει τεράστια οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσια σε μια σειρά σημαντικών μετάλλων, βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Περιέχει:

-βιταμίνες του συμπλέγματος Β ( Βιτ. Β1, Β2, Β3, Β6) που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

-χαλκό ,σίδηρο, μαγγάνιο, Βιτ.Α, Βιτ. Ε και είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην προστασία από καρκίνο του παχέος εντέρου.

-σημαντικά αμινοξέα που βοηθούν στην απομάκρυνση της κακής χοληστερόλης (LDL) στο αίμα. Τα κυριότερα οφέλη της είναι μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου, μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου και φυσικά ένα σωρό άλλα.

 

ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ  ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Η καθημερινή κατανάλωση βρώμης μπορεί να μας βοηθήσει στον έλεγχο και στη διατήρηση του βάρους μας. Και αυτό γιατί μας χορταίνει και μας κρατάει περισσότερη ώρα χορτάτους, χάρη στην μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που περιέχει και το κυριότερο κρατάει σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μας δίνει υψηλά επίπεδα ενέργειας, με αποτέλεσμα να αποφεύγουμε τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα.

 

3.ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ

Η μαργαρίνη είναι τρόφιμο βιομηχανικής προελεύσεως, είναι σταθερή και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Παρασκευάζεται με φυτικά έλαια, όπως αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο, κραμβέλαιο αναμεμειγμένα μεταξύ τους ή μόνα τους.

Τα έλαια αυτά ανήκουν σε αυτά τα οποία είναι κατασκευασμένα από σπόρους που μπορούν να υποστούν γενετική τροποποίηση (μετάλλαξη) και υποβάλλονται σε τεχνικές επεξεργασίες επικίνδυνες για την υγεία.

 

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ ΛΙΠΑΡΑ

Τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια αδικαιολόγητη και αστήρικτη σύνδεση ανάμεσα στα κορεσμένα λιπαρά και την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αυτό οδήγησε στην δημιουργία της μαργαρίνης, για να αντικατασταθεί το φυσικό βούτυρο, το οποίο περιείχε κορεσμένα λιπαρά.

Η άποψη αυτή ευτυχώς σύμφωνα με τελευταίες μελέτες έχει αρχίζει να αναθεωρείται και να θεωρείται λανθασμένη.

Αν το σκεφτούμε άλλωστε, από τότε που βγήκαν από την διατροφή μας τα κορεσμένα λιπαρά ως ένοχα, σοβαρές ασθένειες όπως οι παθήσεις της καρδιάς και ο διαβήτης παρουσίασαν έξαρση παγκοσμίως.

 

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Πρόσφατες έρευνες έχουν αρχίσει να στρέφονται στην ευεργετική επίδραση των κορεσμένων λιπαρών στην υγεία, πάντα από φυσικές πηγές, ενώ η αποφυγή τους έχει αρχίσει να δείχνει ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, κυρίως στην περίπτωση των καρδιοπαθειών. Έχει αρχίσει να αποδεικνύεται ο πολύ σημαντικός ρόλος που έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό, όσον αφορά την υγεία της καρδιάς και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επομένως μπορεί να έχει προωθηθεί η μαργαρίνη ως εναλλακτική υγιεινή επιλογή του βουτύρου, όμως δεν είναι έτσι.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ

Η μαργαρίνη είναι ένα τεχνητό προϊόν που παρασκευάζεται από υδρογονωμένα φυτικά έλαια και λίπη.

Για να αποκτήσει την μορφή (ημιστερεά μορφή) και την υφή που έχει υποβάλλεται στην διαδικασία της  υδρογόνωσης, ώστε να μοιάζει στο βούτυρο στην εμφάνιση αλλά να αλείφεται πιο εύκολα και να είναι πιο δελεαστική.

Κατά την διαδικασία αυτή τα φυτικά έλαια αποκτούν στερεή σύσταση με την προσθήκη ατόμων υδρογόνου και καταλυτών (τοξικά στοιχεία), όπως οξείδιο του νικελίου, αλουμίνιου και άλλων βαρέων μετάλλων. Η υψηλή θερμοκρασία που υποβάλλονται είναι απαραίτητη για να εξαλειφθεί η οσμή και να αρχίζει το προϊόν να έχει την όψη του βουτύρου.

 

ΠΕΡΙΕΧΕΙ TRANS-ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ

Κατά την διαδικασία της υδρογόνωσης η οποία είναι απαραίτητη για την παρασκευή μαργαρίνης, σχηματίζονται trans-λιπαρά οξέα τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία.

 Σύμφωνα με πολλές έρευνες είναι πολύ βλαβερά ακόμα και σε μικρές ποσότητες και συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων (π.χ. στεφανιαία νόσο), αυξάνουν την ολική χοληστερόλη στο αίμα, αυξάνουν την LDL (κακή χοληστερόλη) και μειώνουν την HDL (καλή χοληστερόλη).

Επομένως η κατανάλωση μιας τροφής που περιέχει αυτά τα λιπαρά, συμβάλει στην εκδήλωση δυσμενών καταστάσεων στην καρδιά, όπως αθηροσκλήρωση και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, μέσα από την αύξηση παραγωγής ελεύθερων ριζών, όπως επίσης διαταράσσει και την ορμονική ισορροπία του οργανισμού.

 

ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ  ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ

.Τα Ω6 που περιέχει δεν βρίσκονται σε ισορροπία με τα Ω3 με αποτέλεσμα να υπερφορτώνουν τον οργανισμό και να συμβάλουν στον σχηματισμό φλεγμονών στο σώμα μας, οι οποίες δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον που ευνοεί την εμφάνιση σοβαρών παθήσεων.

 

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΚΡΙ

Το φυσικό χρώμα των μερικώς υδρογονωμένων φυτικών ελαίων από τα οποία αποτελείται η μαργαρίνη είναι γκρι. Δεν είναι επομένως το φυσικό χρώμα της αυτό που βλέπουμε.

 Για να γίνει λεύκανση στο χρώμα χρησιμοποιούνται χημικά για να βελτιωθεί η αισθητική της και στην συνέχεια το κίτρινο χρώμα της γίνεται τεχνητά.

 

ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΓΕΥΣΗΣ

Η γεύση των υδρογονωμένων φυτικών ελαίων δεν είναι πολύ δελεαστική και για αυτό τον λόγο προστίθενται τεχνητά βελτιωτικά γεύσης και αρώματα, για να γίνει καλύτερη και να πλησιάσει την γεύση του αληθινού βουτύρου.

 

ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Είναι εμπλουτισμένη με συνθετικές βιταμίνες (Βιτ. A και D). Ο λόγος είναι ότι κατά την υδρογόνωση που υποβάλλεται καταστρέφονται όλα τα θρεπτικά συστατικά.

 

ΒΟΥΤΥΡΟ Η ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Το άσπρο αγελαδινό ελληνικό βούτυρο είναι η πιο υγιεινή επιλογή για να αντικαταστήσουμε την μαργαρίνη.

Τα τελευταία χρόνια είναι παρεξηγημένη τροφή λόγω των λιπαρών που περιέχει, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια θαυμαστή τροφή που έχει να προσφέρει πολλά στον οργανισμό μας  και δεν μπορεί κανένα τεχνητό σκεύασμα να το αντικαταστήσει.

Ας δούμε πραγματικά πολύ λίγα από τα πολύτιμα στοιχεία που περιέχει.

                                                                                                                           

- περιέχει λιποδιαλυτές βιταμίνες (ADEK)

-παρέχει λιπαρά οξέα βραχείας και μέσης αλύσου και έχει την τέλεια αναλογία σε Ω6 και Ω3 λιπαρά οξέα και με αυτό τον τρόπο αποτρέπει την δημιουργία φλεγμονών στον οργανισμό μας, για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου αφού ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

- είναι πλούσιο σε σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και χαλκό κ.α.

Σίγουρα επομένως είναι καλύτερα να καταναλώνουμε λίγο αγνό άσπρο αγελαδινό βούτυρο, παρά μια κουταλιά μαργαρίνης, η οποία είναι ένα χημικό σκεύασμα και την την αποφεύγουν ακόμη και οι μικροοργανισμοί.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Έχουμε 3 ανθυγιεινά τρόφιμα και 3 υγιεινές επιλογές τροφίμων που μπορούν να τα αντικαταστήσουν. Ας σκεφτούμε τι προσφέρουν ή τι δεν προσφέρουν όλες αυτές οι τροφές υγιεινές ή ανθυγιεινές και ποια αξίζει από εδώ και πέρα για εμάς να βρίσκεται στην καθημερινή μας διατροφή. Σίγουρα όσο λιγότερο επεξεργασμένες τροφές καταναλώνουμε, όσο περισσότερο η διατροφή μας αποτελείται από φυσικές τροφές τόσο περισσότερο καλό κάνουμε στην υγεία μας.Μην ξεχνάμε ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την υγεία μας με ασθένεια, στο διατροφικό κομμάτι πάντα, αν καταλάβουμε ότι απλά η επιλογή είναι στο δικό μας χέρι.

 

 

 

 

 

ΚΡΕΜΜΥΔΙ - ΤΟ ΛΑΧΑΝΙΚΟ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΜΑΣ- ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

2020-06-28 23:44

Το κρεμμύδι με επιστημονική ονομασία Άλλιο το κρόμμυο (Allium cepa)  είναι το πιο διαδεδομένο και το πιο ευρέως καλλιεργημένο λαχανικό του γένους Allium.

Το σκόρδο, το πράσο επίσης συμπεριλαμβάνονται στο γένος αυτό.

Όμως το αγαπημένο μας κρεμμύδι αυτό το ευσυγκίνητο, δακρύβρεκτο λαχανικό που κλαίει μαζί με εμάς, με την τόσο χαρακτηριστική οσμή και γεύση, έχει μια ξεχωριστή και αναντικατάστατη πάντα θέση στην κουζίνα μας.

Γιατί εκτός από την ιδιαίτερη γεύση που δίνει στα φαγητά και στις σαλάτες μας, μας προσφέρει απλόχερα πολλά οφέλη για την υγεία μας χαρίζοντας στον οργανισμό μας πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά.

 

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ

Το κρεμμύδι έχει μεγάλη  ιστορία και μεγάλο παρελθόν.

Μας έρχεται από την νοτιοανατολική Ασία, η οποία είναι η πιθανή γενέτειρα των κρεμμυδιών και είναι γνωστό για τα οφέλη του εδώ και χιλιάδες  χρόνια.

Το κρεμμύδι όμως δεν είναι μόνο ένα απλό μαγειρικό φυτό που χαρίζει στα φαγητά μας αυτή την ιδιαίτερη γεύση. 

Είναι από εκείνα τα λαχανικά που λειτουργούν ως φάρμακα στον οργανισμό μας, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών με σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση, αφού αποτελεί πηγή πολλών φυτοθρεπτικών συστατικών.

Τέτοιες αναφορές σχετικά με τα πολλά ιατρικά οφέλη του βρίσκουμε και στην αρχαία Ελλάδα στον Ηρόδοτο, στον Θεόφραστο, στον Διοσκουρίδη και στον Ιπποκράτη.

 

ΔΕΝ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ

Το κρεμμύδι είναι «ταπεινό» κι όμως είναι από εκείνα τα λαχανικά που δεν θα λείψουν ποτέ από καμιά κουζίνα. Χαρίζει μοναδικό άρωμα στα φαγητά μας και είναι το φυσικό γλύκισμα της κουζίνας μας.

Στην ελληνική αλλά και στην διεθνή κουζίνα, σε όλες τις παραδόσεις και πολιτισμούς, το κρεμμύδι  είναι τόσο βασικό συστατικό  που δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε ένα φαγητό χωρίς να έχει την παρουσία του μέσα.

Χάρη στην έντονη προσαρμοστικότητα που έχει σχεδόν όλα τα φαγητά το αποδέχονται, αφού δένει  με όλες τις αγαπημένες μας συνταγές.

Το σημαντικότερο σε αυτό όμως το λαχανικό, είναι ότι συνδέει τόσο όμορφα την γεύση με την υγεία.

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το κρεμμύδι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό τόσο στην όψη όσο και στο εσωτερικό του. Η φύση φρόντισε να το προστατέψει ώστε να μπορεί να επιβιώνει σε όλες τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, γι αυτό και περιβάλλεται από σαρκώδη φύλλα. Η  φροντίδα της φύσης και η σοφία της, δεν του χάρισε μόνο αυτό αλλά και μεγάλη διάρκεια ζωής όταν φτάσει σε εμάς.

Το περιτύλιγμα του μπορεί να μην είναι εντυπωσιακό, αλλά το βάθος του αξίζει να το εξερευνήσουμε για να καταλάβουμε τα πολλά και αναντικατάστατα οφέλη που έχει για την υγεία μας.

 

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΦΕΛΗ

Τα οφέλη που μας προσφέρει το κρεμμύδι και θωρακίζει την υγεία μας, προκύπτουν από τα πραγματικά πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά που περιέχει, με τα οποία εφοδιάζει τον οργανισμό μας.

Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε θείο, κάλιο, ασβέστιο, Βιτ. C, Βιτ. Β6, σίδηρο, φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγγάνιο κ.α.

Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, αντιαιμοπεταλιακή , αντιθροβμωτική  και αντιασθματική δράση.

 Ας ξετυλίξουμε  μερικές από τις πολύτιμες και ευεργετικές δραστηριότητες του κρεμμυδιού.

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΒΛΑΒΗ-ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Το κρεμμύδι μας προσφέρει την πιο σημαντική προστασία που χρειάζεται ο οργανισμός μας, την προστασία των κυττάρων μας ώστε να είναι υγιή.

Λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας, αναστέλλοντας την διαδικασία της οξείδωσης, που οδηγεί σε βλάβη των κυττάρων, η οποία με την σειρά της συμβάλει στην δημιουργία σοβαρών ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις κ.α.

Περιέχει σημαντικές πηγές Βιταμίνης C και ανόργανο μαγγάνιο, τα οποία είναι από τα πιο σημαντικά και απαραίτητα  θρεπτικά συστατικά, για το «χτίσιμο» της αντιοξειδωτικής προστασίας του οργανισμού μας σε κυτταρικό επίπεδο.

 

 

ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΔΡΑΣΗ

Με τις πολλές και σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες  που περιέχει, προστατεύει το σώμα μας από την δημιουργία φλεγμονής  (κυρίως της χρόνιας φλεγμονής),  η οποία όταν αρχίσει και δημιουργείται στον οργανισμό, μας ανοίγει τον δρόμο δυστυχώς και αναπτύσσει το κατάλληλο έδαφος για την εμφάνιση σοβαρών καταστάσεων στην υγεία μας.

 

ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ ΤΑ ΙΣΧΥΡΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

 Η αντιφλεγμονώδη δράση του κρεμμυδιού οφείλεται  στα φλαβονοειδή, τα οποία είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές φυτοθρεπτικές ουσίες που μάχονται κατά των βλαβερών ελεύθερων ριζών,  οι οποίες προκαλούν κυτταρικές βλάβες.   

Τα φλαβονοειδή  ενεργοποιούν ένζυμα, τα οποία μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, καρδιακών παθήσεων κ.α

Δύο πολύ σημαντικές υποομάδες φλαβονοειδών  βρίσκονται στο κρεμμύδι, οι ανθοκυανίνες και οι φλαβανόλες.

 

ΚΟΥΕΡΣΕΤΙΝΗ

Μια πολύτιμη φλαβονόλη  που βρίσκεται  αρκετά συμπυκνωμένη και σε  υψηλή περιεκτικότητα στο κρεμμύδι, με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, είναι η κουερσετίνη ή κερκετίνη, η οποία βοηθάει στην προστασία από καταστάσεις  υγείας που προκαλούν φλεγμονή, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, παθήσεις των αιμοφόρων αγγείων.

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Επομένως όταν καταναλώνουμε συχνά κρεμμύδι, βοηθάμε την υγεία της καρδιά μας.

Οι ενώσεις θείου που περιέχονται σε αυτό, πιθανόν να λειτουργούν ως αντιπηκτικοί παράγοντες ενάντια στην συσσώρευση αιμοπεταλίων, όπως επίσης πιθανόν να μειώνουν και τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται και οι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν σε παθήσεις της καρδιάς ( έμφραγμα του μυοκαρδίου, στεφανιαία νόσο, αθηροσκλήρωση).

 

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Το κρεμμύδι επίσης βοηθάει στην ενίσχυση και την προστασία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, του άγρυπνου «φρουρού» του οργανισμού μας, που μας παρέχει προστασία από κάθε ξένο εισβολέα που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στο σώμα μας.

Το σελήνιο που περιέχουν τα κρεμμύδια εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες και οποιονδήποτε ξένο οργανισμό εισέλθει, με σκοπό να βλάψει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Το κρεμμύδι είναι από τα λαχανικά (όπως το σκόρδο, το μπρόκολο και το άγριο πράσο), που έχουν την ικανότητα να συσσωρεύουν το σελήνιο από το έδαφος.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το κρεμμύδι έχει ακόμη πάρα πολλά απίστευτα οφέλη για την υγεία μας τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν ως τώρα προϊόν έρευνας.

Μέχρι να μας ξετυλίξει λοιπόν όλα του τα μυστικά, όπως κι αν  προτιμάμε να το καταναλώνουμε ωμό ή μαγειρεμένο, το κρεμμύδι θα παραμένει  ένα ακριβό δώρο της φύσης που θα αξίζει πάντα τα δάκρυα μας. 

ΤΡΩΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ ΥΓΙΕΙΝΑ; 5 ΛΑΘΟΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ - ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

2020-06-03 22:33

 

Στην καθημερινή μας διατροφή, στο καθημερινό μας τραπέζι είναι πολύ πιθανό να κάνουμε κάποια βασικά διατροφικά λάθη χωρίς να το γνωρίζουμε. Το αποτέλεσμα είναι ενώ τρεφόμαστε σωστά και υγιεινά, να εμποδίζουμε την σωστή απορρόφηση των  θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό μας,  με αποτέλεσμα σταδιακά να έχουμε έλλειψη πολύτιμων θρεπτικών ουσιών. Ας δούμε λοιπόν κάποια από αυτά τα διατροφικά λάθη που πιθανόν  κάνουμε ώστε να τα αποφύγουμε. 

 

1. ΣΙΔΗΡΟ- ΑΣΒΕΣΤΙΟ-ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟΣ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ

Ο συνδυασμός αυτός τροφίμων αφορά τον σίδηρο και την απορρόφηση του από τον οργανισμό και το ανταγωνιστικό προς αυτόν ασβέστιο.

Ο σίδηρος είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό στοιχείο για τον οργανισμό, για την μεταφορά οξυγόνου στο αίμα.  Ο σίδηρος χωρίζεται στον αιμικό που τον συναντάμε στις ζωικές τροφές όπως κρέας, ψάρια, πουλερικά και στον μη αιμικό που βρίσκεται στις φυτικές τροφές όπως λαχανικά, φρούτα.

Για αυτό θα πρέπει να προσέχουμε τον αντίπαλο του σιδήρου που είναι το ασβέστιο των τροφών, το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση του από τον οργανισμό όταν «συναντιέται» μαζί του στις τροφές που καταναλώνουμε παράλληλα.

Καταστρέφουμε επομένως μεγάλο μέρος του σιδήρου από τις τροφές που προσλαμβάνουμε, όταν  συνδυάζουμε ασβέστιο με σίδηρο.

 

ΚΡΕΑΣ ΜΕ ΤΥΡΙ-ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ ΔΕΝ ΣΥΝΔΙΑΖΟΝΤΑΙ

Άρα ο συνδυασμός που σε όλους μας μπορεί να αρέσει γευστικά, κρέας με τυρί μπορεί να στερήσει από τον οργανισμό μας μεγάλη ποσότητα σιδήρου, αφού το ασβέστιο ανταγωνιστικά δεσμεύει τον σίδηρο και στερεί από τον οργανισμό μας την ικανότητα του να τον απορροφήσει. 

Συγκεκριμένα για παράδειγμα όταν τρώμε μια μπριζόλα μαζί με την αγαπημένη μας χωριάτικη σαλάτα με φέτα, απλά αυτό είναι ένας λανθασμένος συνδυασμός λόγω του ασβεστίου στην φέτα.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του μη αιμικού σιδήρου, ο οποίος όπως είπαμε βρίσκεται στις φυτικές τροφές και επομένως για παράδειγμα το να καταναλώνουμε φακές με τυρί είναι ένας ακόμη λανθασμένος διατροφικός συνδυασμός  που θα εμποδίσει την πολύτιμη απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό μας.

 

2.  ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΤΑ

Πολλές φορές πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο να μην βάλουμε λάδι στην σαλάτα μας γιατί έτσι θα γλιτώσουμε θερμίδες από το λάδι και δεν θα παχύνουμε.

Η αλήθεια όμως είναι ότι τα λαχανικά πρέπει να τα συνδυάζουμε πάντα με ελαιόλαδο  γιατί με αυτόν τον τρόπο απορροφούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από τον οργανισμό οι βιταμίνες και οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν.

 

ΝΤΟΜΑΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Για ένα όμως λαχανικό πολύ αγαπημένο μας, κυρίως τώρα το καλοκαίρι που καταναλώνουμε πολύ στις σαλάτες μας την ντομάτα, αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο.

Θα πρέπει πάντα να την συνδυάζουμε με ελαιόλαδο και να μην την τρώμε σκέτη.

Γιατί μόνο μέσα από αυτό τον υπέροχο συνδυασμό με το ελαιόλαδο απελευθερώνεται μια πολύ σημαντική ουσία για τον οργανισμό μας, το λυκοπένιο το οποίο είναι μια πανίσχυρη αντιοξειδωτική ουσία που  προστατεύει από σοβαρές ασθένειες όπως καρδιαγγειακά και καρκίνο και άλλα σοβαρά νοσήματα.

Δεν θα πρέπει γενικά να ξεχνάμε ποτέ τα τεράστια οφέλη του ελαιόλαδου στον οργανισμό, με τα πολύτιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να το βγάλουμε από την διατροφή μας ή να το αποφεύγουμε για κανένα λόγο.

 

3ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ Η ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ  ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΩΦΕΛΙΜΑ ΠΑΝΤΑ ΩΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ  ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ

Όλοι πιστεύουμε  ότι είναι προτιμότερο να τρώμε τα λαχανικά ωμά, διότι το μαγείρεμα καταστρέφει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Όμως αυτό δεν ισχύει και είναι άλλο ένα διατροφικό λάθος που κάνουμε.

Σίγουρα η κατανάλωση ωμών λαχανικών προσφέρει πάρα πολλά στον οργανισμό μας, όμως δεν θα πρέπει να αποφεύγουμε και την κατανάλωση μαγειρεμένων λαχανικών.

Κι αυτό γιατί ορισμένα λαχανικά είναι καλό είναι να καταναλώνονται και μαγειρεμένα, διότι η θέρμανση επιτρέπει την αποδέσμευση θρεπτικών συστατικών σε μεγαλύτερο βαθμό, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό.

Τα καρότα, το σπανάκι, τα μανιτάρια, τα σπαράγγια, το λάχανο, οι πιπεριές και άλλα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά προσφέρουν στον οργανισμό μας περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες όταν είναι μαγειρεμένα.

Το ίδιο ισχύει για τις ντομάτες, όπου μπορεί μεν το μαγείρεμά τους για μόλις δύο λεπτά να ελαττώνει κατά 10% την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, αλλά η απορρόφηση, η συγκέντρωση και η διαθεσιμότητα του λυκοπενίου είναι υψηλότερη όταν η ντομάτα είναι ώριμη και μαγειρεμένη.

 

4. ΛΑΘΟΣ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΡΟΥΤΩΝ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ

Ένα σημαντικό λάθος που κάνουμε πολλές φορές και στην καθημερινότητα μας, είναι να τρώμε τα φρούτα αμέσως μετά το φαγητό.

Το πότε πρέπει να καταναλώνουμε φρούτα πριν ή μετά το φαγητό ή σε κάποια άλλη ώρα της ημέρας, αποτελεί ένα θέμα με πολλές διαφωνίες και πολλές απόψεις για το τι είναι σωστό.

Προσωπική μου άποψη είναι, ότι ίσως να μην είναι και τόσο σωστός διατροφικός συνδυασμός η κατανάλωση τους αμέσως μετά το φαγητό, όπως και η ανάμειξη φρούτων και λαχανικών στις σαλάτες, γιατί κάποια από τα διατροφικά στοιχεία που αυτά περιέχουν μπορεί να μην ταιριάζουν μεταξύ τους.

Είναι πιθανόν η χημική σύσταση του φαγητού που καταναλώνουμε μαζί με την σύσταση των φρούτων που καταναλώνουμε (γλυκά ή ξινά) να μην είναι συμβατά μεταξύ τους και να μην δημιουργούν πάντα ένα φιλικό και υγιές περιβάλλον για το στομάχι.

Χρειάζεται πολύ μελέτη για να μπορούν να διαχωριστούν ή να ταιριάξουν φαγητά, λαχανικά και φρούτα μεταξύ τους, οπότε η κατανάλωση τους σε διαφορετικές ώρες και στιγμές φαίνεται να είναι η καλύτερη λύση.

 

ΤΟ ΣΩΣΤΟ: ΦΡΟΥΤΑ ΣΤΟ ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ ΣΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΕΥΜΑ ΠΡΟ ΥΠΝΟΥ

Από όλα αυτά καταλήγουμε ότι η καλύτερη ώρα για να καταναλώσουμε τα πολύτιμα για την υγεία φρούτα είναι στο δεκατιανό γεύμα (μεταξύ του πρωινού και του μεσημεριανού μας γεύματος) και στο απογευματινό μας γεύμα σαν σνακ. Με αυτό τον τρόπο θα τα εκμεταλλευτούμε καλύτερα σαν ενδιάμεσα γεύματα που θα κρατήσουν τον μεταβολισμό μας σε εγρήγορση. Γιατί πολύ σημαντικό για να ελέγξουμε το βάρος μας και να το κρατήσουμε σε φυσιολογικά επίπεδα είναι να τρώμε συχνά και μικρά γεύματα ανά 2-3 ώρες. Έτσι με το να καταναλώνουμε τα φρούτα μας εκείνες τις ώρες αποφεύγουμε τσιμπολογήματα από άλλες πιο παχυντικές τροφές και ταυτόχρονα παίρνουμε και όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που αυτά περιέχουν.

Πολύ σημαντικό είναι να τα καταναλώνουμε και στο γεύμα προ ύπνου το οποίο είναι ένα πολύ σπουδαίο και μεγάλης αξίας γεύμα, γιατί κρατάει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά ώστε να αποφύγουμε τα νυχτερινά τσιμπολογήματα και να μην πεινάμε την επόμενη μέρα.

Εκτός από όλα αυτά πολύ σημαντικό είναι, ότι όταν τα καταναλώνουμε στα ενδιάμεσα γεύματα και όχι αμέσως μετά το φαγητό δημιουργούμε ένα φιλικό περιβάλλον στο στομάχι μας, χωρίς να δημιουργούμε αίσθημα βάρους σε αυτό.

 

5. ΛΑΘΟΣ Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕ ΚΑΛΑ ΛΙΠΑΡΑ

Ένα πολύ βασικό λάθος που μπορεί να κάνουμε είναι να αποφεύγουμε να τρώμε τρόφιμα με υγιεινά λιπαρά που μόνο καλό μπορεί να μας κάνουν στην υγεία μας, από φόβο μην παχύνουμε ή πιστεύουμε ότι είναι ανθυγιεινά.

Κι όμως δεν είναι έτσι. Υπάρχουν λιπαρά που είναι πολύ απαραίτητα για τον οργανισμό μας, καθώς περιέχουν πολύτιμα λιπαρά οξέα που μας προφυλάσσουν από πάρα πολλές παθήσεις.

 

Η  ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ «ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΩΝ ΚΟΡΕΣΜΕΝΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ

Η  ενοχοποίηση των κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται για παράδειγμα σε τροφές όπως το γάλα, το τυρί και το βούτυρο με πλήρη λιπαρά, είναι αβάσιμη.

Αποφεύγοντας επομένως τροφές με πλήρη λιπαρά το μόνο που κάνουμε στην πραγματικότητα είναι κακό στην υγεία μας. Οι τροφές αυτές είναι πραγματικά απαραίτητες και έχουν προστατευτική επίδραση στην υγεία μας.

Το μόνο που θα κερδίσουμε αποφεύγοντας τα προστατευτικά κορεσμένα λιπαρά των φυσικών πάντα τροφών είναι να βλάψουμε την υγεία μας και το χειρότερο να πάθουμε όλες τις ασθένειες που υποστηρίζεται ότι αποφεύγουμε με το να μην τα καταναλώνουμε π.χ καρδιακές παθήσεις.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΛΙΠΑΡΑ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ

Άρα ας προτιμήσουμε να καταναλώνουμε γάλα πλήρες και όχι light  και γιαούρτι παραδοσιακό με πέτσα, και να προτιμάμε ελληνικά τυριά με όλα τα καλά λιπαρά τους.

Ας αποφύγουμε αντίθετα όλα τα light προϊόντα που μας στερούν χρήσιμα θρεπτικά συστατικά και είναι επικίνδυνα για την υγεία, λόγω της χημικής επεξεργασίας που έχουν υποστεί.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε ότι η  διαφορά στις θερμίδες στα πλήρες με τα  light προϊόντα είναι πολύ μικρή, άρα είναι ψευδής η εντύπωση ότι θα μας βοηθήσουν να μην πάρουμε βάρος.

Το πιο σημαντικό όμως από όλα, είναι ότι δεν αξίζει να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας για τόσες λίγες θερμίδες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο «ΚΑΦΕΣΤΕΡΗΜΕΝΟΣ» ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΙΝΕΙ ΚΑΦΕ ΜΕ TON ΚΟΡΟΝΟΙΟ - ΑΓΝΟΕΙ ΚΑΘΕ ΚΙΝΔΥΝΟ - ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

2020-05-26 23:20

 

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΣΤΕΡΗΣΗΣ

Αυτό περίμενε ο Έλληνας  το άνοιγμα των καφέ για να απολαύσει το αγαπημένο του καφεδάκι που στερήθηκε. Την πρώτη μέρα χθες του ανοίγματος των καφέ, κοσμοσυρροή στις καφετέριες, λες και είχαν πάθει σύνδρομο στέρησης, γέλια παντού και πέρα βρέχει για το αν είναι επικίνδυνο όλο αυτό.

Οι φυλακισμένοι όπως δηλώνουν Έλληνες πολίτες του κράτους παίρνουν την «δόση τους» μετά από 3 μήνες.

Οι Έλληνες του έξω του καφέ, της διασκέδασης, οι Έλληνες του ήλιου που στερήθηκαν την αγαπημένη τους συνήθεια. Τον καφέ έξω σε τραπεζάκι με φίλους..

Οι Έλληνες που αρνούνται να προβληματιστούν, να σκεφτούν να πιεστούν, να αντιμετωπίσουν μια τόσο σοβαρή κατάσταση μιας πανδημίας, με στέρηση και υπευθυνότητα. Γιατί θα αποκτήσουν όπως λένε ψυχολογικά προβλήματα αν κάτσουν στο σπίτι τους

«Φτάνει πια αρκετά κάτσαμε μέσα..αρκετά μας φυλάκισαν» διαλαλούν παντού. Τώρα ξεχύνονται έξω να απολαύσουν το καλοκαιράκι  με τον θάνατο παρέα.

 

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΜΑΤΟΣ

Δεν τους νοιάζει ο ιός. Έβγαλαν μόνοι τους την θεωρία του βολέματος,  ότι  κορονοϊός δεν υπάρχει, ότι όλα είναι ψέματα και θα κάνουν ότι θέλουν και δεν τους καίγεται καρφί. Νομίζουν ότι είναι μαγκιά να αντιδράς με αυτό τον τρόπο και ότι είναι τόσο έξυπνοι που κατάλαβαν ότι όλα είναι ψέματα και συνομωσίες.

Κυρίες και κύριοι μιας ηλικίας, νεαρά άτομα κυρίως, αλλά και άτομα κάθε ηλικίας χθές έγιναν κομπάρσοι στην πρεμιέρα του έργου «τέταρτη άρση των μέτρων-η ανοσία της αγέλης» τρέχοντας στα καφέ χαρούμενοι με αισιοδοξία όπως λένε.

Άραγε  θα τους σώσει η αισιοδοξία;;; Ο κορονοϊός σκοτώνεται με αυτήν;;; Ο κορονοϊός αντιπαθεί τους ανεγκέφαλους;;; Δύσκολο. Μάλλον τους περιμένει στην γωνία.

Και από ότι φαίνεται δεν τους ανησυχεί το αν θα έχουν χρήματα να φάνε, αφού τους περισσεύουν για καφέ και διασκέδαση. Το που τα βρίσκουν, αφού πρωί πρωί έτρεξαν μόλις άνοιξαν πρώτη μέρα για καφέ μάλλον δεν δουλεύουν…Κόσμος των επιδομάτων και της τεμπελιάς ή κόσμος που έχει χρήμα από κάποιες πηγές ή χορηγείται από κάπου άγνωστο από πού.

 

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΜΠΑΡΣΟΥΣ

Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές του έργου; Από ότι φαίνεται η ίδια η κυβέρνηση που δίνει σαν νούμερα 2 3 4 5 άντε 10 κρούσματα το πολύ..Άρα όλα καλά ..

«Βγείτε έξω» τους φωνάζουν οι ίδιοι.. Είναι λίγα τα κρούσματα λένε κάθε μέρα.

Είναι λίγα;;;; Τα αδήλωτα;;; Οι ασυμπτωματικοί τι απέγιναν;;;; τους κλειδαμπάρωσαν κάπου;;;; Τι απέγιναν;; Ας ρωτήσει επιτέλους κάποιος και ας απαντήσει επιτέλους κάποιος.

Είναι η Κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της που μας διαβεβαιώνουν ότι όλα είναι καλά, πάμε καλά όλα τηρούνται όπως πρέπει από τον κόσμο, λες και είμαστε τυφλοί ή καθυστερημένοι και δεν βλέπουμε ότι συμβαίνει το ανάποδο. Ο περισσότερος κόσμος δεν τηρεί τίποτα, δεν παίρνει μέτρα, συνωστίζεται και πιστεύει ότι δεν θα πάθει τίποτα. Ζει κανονικά την ζωή του σαν να μην συμβαίνει τίποτα..Αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια του κόσμου του πραγματικού και όχι του κόσμου που μας περιγράφουν και μας λένε τα ΜΜΕ και οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης.

 

ΧΡΗΜΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ- Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ

Με την ευλογία της Κυβέρνησης βγήκαν όλοι έξω, η οποία μπρός στο χρήμα και την οικονομία δεν την νοιάζει να ανοίξουν όλα γρήγορα και ο κύβος ερρίφθη. Να λειτουργήσει η οικονομία, να βγει χρήμα, οι στερημένοι να βγούν έξω και να νομίζουν ότι όλα είναι καλά. Η οικονομία να επανέλθει, ναι να επανέλθει αλλά με τι κόστος;;; Ανθρώπινες ζωές;;;

Με τι κόστος;;; Ναι η παγκόσμια η οικονομία πρέπει να λειτουργήσει όπως λένε αλλά με τι κόστος;;; Τι είναι η ζωή απλώς νούμερα;;; Νούμερα σε χρήμα;;; Νούμερα σε κρούσματα;;;

Γιατί να γίνει αυτό το θανάσιμο λάθος από πλευράς της Κυβέρησης; Γρήγορη άρση των μέτρων ενώ  δεν θα ήταν τόσο φοβερό να χαθεί ένα καλοκαίρι με περιοριστικά μέτρα.

Φοβερό όμως είναι να χαθούν ζωές και το χειρότερο με την έγκριση των ίδιων των ανθρώπων που δεν πίστεψαν τίποτα και διάλεξαν την εύκολη λύση.

 

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΩΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ

Όλα γι αυτό το επόμενο βήμα γίνονται που σχεδιάζεται σε ένα μήνα, το οποίο θα είναι και το σημαντικότερο λάθος που έχει γίνει ποτέ. Το άνοιγμα του τουρισμού. Την ανταλλαγή κρουσμάτων, που θα αρχίσει όταν θα έρθουν όλοι αυτοί οι τουρίστες που με αγωνία επιχειρηματίες και Κυβέρνηση περιμένουν.

Το χειρότερο;;; Αγωνιούν αν θα έρθουν για να βγεί χρήμα. Καμία αγωνία όμως δεν υπάρχει από όλους αυτούς που περιμένουν στα νησιά και στα τουριστικά μέρη, για το αν όλοι αυτοί που θα έρθουν στις αποσκευές τους έχουν και τον θάνατο. Τι να το κάνουν το χρήμα αφού ούτε αυτό μπορεί να τους σώσει αν κολλήσουν;;

Ο  ιός όμως περιμένει…Να ξαναχτυπήσει  τελειωτικά σε 2-3 μήνες.

Και το μόνο που θα ευθύνεται για αυτό θα είναι το χρήμα και οι ίδιοι οι άνθρωποι που το επέλεξαν αντί για την ανθρώπινη ζωή. Ας ελπίσουμε και ας προσευχηθούμε ότι εξαιτίας αυτών δεν θα οδηγηθούμε σε ένα θανάσιμο πέρασμα.

 

 

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ - ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

2020-04-15 17:11

 

Περίεργα πράγματα ή καλύτερα απαράδεκτα αν μπορεί κανείς με αυτές τις λέξεις  να χαρακτηρίσει την ξαφνική σταδιακή απομάκρυνση,  λίγο λίγο κάθε μέρα της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της απέναντι στον κορονοϊό. Τι σημαίνει αυτό; Θα εξηγήσω.

ΞΑΦΝΙΚΑ Ο ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑΕΙ

Παρατηρώ κάθε μέρα μια χαλάρωση στον φόβο του κορονοϊού, την οποία προσπαθούν να μας την δημιουργήσουν λίγο λίγο κάθε μέρα. Αν παρατηρήσουμε θα δούμε ότι εδώ και λίγες μέρες οι εκπομπές για τον κορονοϊό μειώθηκαν και οι σκηνές φρίκης από νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο με ασθενείς στοιβαγμένους παντού και οι ομαδικές ταφές, σχεδόν δεν υπάρχουν πια στα δελτία ειδήσεων. Όλα αυτά συμβαίνουν παρόλο που η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δραματική σε πολλές χώρες στον κόσμο. Κανείς στην τηλεόραση και στις εκπομπές  δεν φοράει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και δυστυχώς κάθε μέρα και ο κόσμος όλο και λιγότερο.

Τα κρούσματα ξαφνικά μειώθηκαν, τα επιβεβαιωμένα γιατί για τα αδήλωτα ούτε λόγος και  ο ιός φεύγει όπως μας λένε. Οι άλλοι οι ασυμπτωματικοί τι απέγιναν; Όλοι αυτοί που έχουν τον ιό και δεν το ξέρουν και κυκλοφορούν ανενόχλητοι, για αυτούς  ούτε μας νοιάζει. Οι θάνατοι ξαφνικά μειώθηκαν και όλοι είναι άτομα μεγάλης ηλικίας  με επικείμενα νοσήματα. Ούτε λόγος για αυτούς 40, 50, 55 που πέθαναν.  Μιλάμε για τον ίδιο ιό που πριν μερικές μέρες  γινόταν σάλος παντού. 

 

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ

Από ότι φαίνεται η κυβέρνηση και το επιτελείο της προετοιμάζουν σιγά –σιγά το έδαφος για να μας βγάλουν έξω από τα σπίτια, λέγοντας ότι όλα πάνε καλά, ενώ έξω υπάρχουν τόσοι και τόσοι που νοσούν και δεν το ξέρουν για  να μας ρίξουν απευθείας  στην κόλαση.  Διαδίδουν ότι σταδιακά σε λίγες μέρες τα μέτρα θα χαλαρώσουν ενώ γύρω μας υπάρχει αρρώστια και θάνατος στην χώρα μας και παντού στον κόσμο.

Τι συμβαίνει; Και ποιοι είναι όλοι αυτοί που αποφασίζουν για την υγεία μας και την ίδια μας την ζωή; Χειραγωγούν τον κόσμο όπως θέλουν, τον μη σκεπτόμενο κόσμο, την πλειοψηφία δυστυχώς,  που περιμένει να βγει έξω από το σπίτι του κι ας πέσει στον γκρεμό.

 

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ;

Όλα είναι εδώ όμως..δυστυχώς..ο ιός είναι έξω και περιμένει να μας καταβροχθίσει.

Μας την έχει στημένη με τις ευλογίες τους.  Δεν έχει περάσει τίποτα.

Θα ανοίξουν σταδιακά οι επιχειρήσεις και οι δουλειές.

«Πηγαίνετε να δουλέψετε» θα μας πουν. «Δεν θα σας πληρώσουμε κι άλλο. Δεν έχουμε άλλα χρήματα ή δεν δίνουμε»

Θα μας βάλουν να διαλέξουμε μεταξύ του να πεθάνουμε από την πείνα ή από τον κορονοϊό. Και όποιος τους πιστέψει.

 

ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ένας άνθρωπος που διαθέτει ένα απλό καθημερινό μυαλό, που δεν είναι ειδικός, απλά σκέφτεται, ούτε να το διανοηθεί δεν μπορεί αυτό που λέει ότι θα κάνει η Κυβέρνηση σε μερικές μέρες.  Σταδιακή χαλάρωση των μέτρων ενώ θα υπάρχει ακόμη ο ιός.

Αν είναι δυνατόν. Πρώτα πιθανόν οι επιχειρήσεις θα ανοίξουν, τα εμπορικά καταστήματα και κέντρα και γιατί όχι μετά και τα καφέ, τα μπαρ, τα εστιατόρια και όλοι οι πολυσύχναστοι χώροι. Συνωστισμός θανάτου δηλαδή.

Κι όταν επιτραπούν και οι παραλίες εκεί θα γίνει το μεγάλο πανηγύρι.  Καλοκαιράκι, ήλιος επιτέλους έξω ο Έλληνας και όλα καλά. Θα ξαμοληθούν δηλαδή όλοι έξω, εκείνοι οι επιπόλαιοι που περιμένουν την άδεια για να χαρούν το καφεδάκι τους στον ήλιο με τον θάνατο και την αρρώστια να τους γνέφει.  Μας  λένε ότι δήθεν θα παρθούν μέτρα, τα οποία είναι εντελώς ανέφικτα και ανεφάρμοστα  γιατί κανείς δεν θα τους δώσει σημασία και γιατί δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για να εφαρμοστούν. Έτσι απλά.

 

ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΒΑΠΟΡΙΑ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Και το χειρότερο από όλα. Δεν φτάνουν όλα αυτά είναι έτοιμοι το καλοκαίρι να ανοίξουν και τα ξενοδοχεία. Να μην πληγεί ο τουρισμός. Αν είναι δυνατόν.

Δηλαδή με λίγα λόγια θα χαλαρώσουμε τα μέτρα το καλοκαιράκι λες και ζούμε μόνοι μας σε όλο τον πλανήτη.

Δηλαδή εκτός Ελλάδας τι έγινε; Τόσοι άνθρωποι πεθαίνουν σε πόσες χώρες, τόσα κρούσματα και εμείς θα ανοίξουμε την χώρα και θα τους πούμε περάστε, εδώ είμαστε; Ελάτε να κάνετε διακοπές στην ηλιόλουστη Ελλάδα μας. Ελάτε να σπείρετε τον θάνατο στα νησιά μας.

 Δεν πειράζει. Αρκεί να μην πληγεί ο τουρισμός κι ας τον πληρώσουμε με θάνατο.  Ο πλανήτης όλος φλέγεται, ένας άγνωστος εχθρός μας απειλεί, δεν έχουμε όπλα, φάρμακα, δεν έχουμε τίποτα να τον αντιμετωπίσουμε κι εμείς κάνουμε σχέδια για διακοπές και τουρίστες.

Για ένα καλοκαίρι όλα αυτά; Ούτε που θα βγεί, αφού μόλις έρθουν όλοι αυτοί και ανοίξουν τα αεροδρόμια θα τρέχουν όλοι να σωθούν αλλά θα είναι αργά…

Σκηνές Ιταλίας και ίσως και χειρότερα. Για ένα καλοκαίρι..τι καλοκαίρι άραγε;

 

ΝΑ ΒΓΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ-ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Δυστυχώς ο κόσμος στην πλειοψηφία του δεν άλλαξε μετά από αυτά..

Έκανε το σπίτι του φυλακή και δεν μπορεί να μείνει μέσα. Δεν έχει τίποτα να κάνει, γιατί η ζωή πιστεύει πως είναι μόνο έξω. Περιμένει την απελευθέρωση του, την λήξη της ποινής του για να βγεί έξω να πάει βόλτες, να πιει καφεδάκι και να συνεχίσει την ίδια ανούσια μη σκεπτόμενη καθημερινότητα του. Να διασκεδάσει  και να χαρεί μόλις λήξουν τα μέτρα σαν να μην υπάρχει αύριο..το κακό όμως είναι πως έτσι όπως σκέφτεται δεν υπάρχει αύριο..

Δεν μιλάω βέβαια για τους σκεπτόμενους ανθρώπους, εκείνους που προβληματίστηκαν από όλο αυτό που συνέβη στην ανθρωπότητα. Είναι λίγοι αλλά υπάρχουν ευτυχώς.

Που απλά επιβεβαίωσαν πόσο ανούσιο είναι το κυνήγι του χρήματος, πόσο αβέβαια είναι όλα και πόσο αξία έχουν άλλα πράγματα.

Ούτε μιλάω γι αυτούς τους ανθρώπους, τους περισσότερους από εμάς, που ο μόνος λόγος που θα αναγκαζόταν να βγουν έξω θα ήταν η επιβίωση τους αφού δεν θα είχαν στήριξη από πουθενά.

 

ΜΟΝΟ  Ο ΘΕΟΣ ΞΕΡΕΙ

Όμως μόνο ο Θεός ξέρει, μόνο αυτός καθοδηγεί. Και δυστυχώς βλέπει μέσα σε όλο αυτό  πως η ταπεινότητα του περισσότερου κόσμου χάθηκε. Οι άνθρωποι δεν αναθεώρησαν, δεν είδαν τι πραγματικά έχει αξία και το ότι είμαστε ένα τίποτα. Δεν είδαν ούτε τώρα σε τόσο δύσκολες ώρες, με τον θάνατο δίπλα τους την αξία της αγάπης, της αλληλεγγύης.

Που είναι όλοι αυτοί με τα πολλά λεφτά να δώσουν κάτι γι αυτούς που είναι στον δρόμο, που δεν έχουν να φάνε; Δεν θα πείραζε να μειώσουν για πολύ λίγο την περιουσία τους.

Το μόνο  που περιμένουν οι περισσότεροι δυστυχώς, είναι  που να βγουν και να συνεχίσουν να είναι αυτό που ήταν.

Όμως ο Θεός μας έδωσε μυαλό να δούμε, να σκεφτούμε να κρίνουμε και να αποφασίσουμε. 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το κράτος και οι εκπρόσωποι του προσπαθούν να μας  χειραγωγήσουν και να αποφασίσουν για την ζωή μας.

Εμείς πρέπει να δούμε το συμβόλαιο θανάτου που μας ετοιμάζουν το καλοκαίρι με την χαλάρωση των μέτρων, ενώ θα έπρεπε να μην υπάρξει βιασύνη, αυστηρά μέτρα για πολύ καιρό και στήριξη στον κόσμο κόβοντας από όλους αυτούς με τους μεγάλους μισθούς πολιτικούς και μη, για να στηρίξουν τον κόσμο για ένα διάστημα.

Θα μπορούσαν να μειώσουν έστω για λίγο μισθούς πολιτικών και μεγαλόμισθων   δημοσίων υπαλλήλων, για να βοηθηθεί και να στηριχτεί ο κόσμος που είναι σπίτι και δεν μπορεί να δουλέψει. Μέχρι να περνούσε εντελώς όλο αυτό και να μην κινδύνευε κανείς μας.

Αντί για αυτό ετοιμάζονται να μας πετάξουν στην φονική μοίρα μας χωρίς έλεος.

Και το χειρότερο με την άδεια του κόσμου που περιμένει την στιγμή που θα επιστρέψει σε μια δήθεν κανονικότητα που ποτέ δεν θα υπάρξει.

Γιατί ο κόσμος πολύ δύσκολα θα ξαναγίνει όπως ήταν, ίσως μόνο αν μας λυπηθεί ο Θεός.

Στο μόνο που θα επιστρέψουν δυστυχώς θα είναι σε μια εικονική εξωπραγματικότητα.

Το άρθρο μου δεν είναι πολιτικό.

Δεν εκπροσωπώ πολιτικές πεποιθήσεις, πολεμάω την αρρώστια και τον θάνατο που  γεννιέται από λάθη εγκληματικής αδιαφορίας.

Εκπροσωπώ μόνο την υγεία, την αγάπη και το δικαίωμα στη ζωή.

ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ-ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗΣ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

2020-04-10 01:08

 

Ο κορονοϊός ταξίδεψε  ήρθε και μας βρήκε.

Ήρθε στην χώρα μας την Ελλάδα που όλα τα ανέχεται και όλα τα δέχεται.
Ταξίδεψε ανενόχλητος, πέρασε σύνορα, αεροδρόμια, λιμάνια, με αποσκευές την αρρώστια, τον φόβο και ίσως και τον θάνατο. Πέρασε ανενόχλητος σαν κύριος, αφού έσπειρε την αρρώστια και τον θάνατο σε άλλες χώρες και στην χώρα μας, χωρίς κανένα έλεγχο πουθενά.
Του άνοιξαν την πόρτα διάπλατα κυβερνήσεις και πολιτικοί σαν να ήταν ένας ευχάριστος επισκέπτης ή απλά δυσάρεστος μεν αλλά αναπόφευκτος που απλά τον περίμεναν.
Ένας επισκέπτης που μπορεί να μας κάνει κακό, που μπορεί ακόμα και να είναι φονιάς και να μας σκοτώσει αλλά δεν μας πειράζει, χωρίς να λάβουν κανένα μέτρο να μην διαβεί το σοκάκι της χώρας μας, το σπίτι μας.

Η ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ- Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ
Από την πρώτη στιγμή που έφτασε στην Ιταλία, ήταν σαν να έφτασε και στην Ελλάδα.

Η Ιταλία πια θεωρείται σχεδόν προέκταση της χώρας μας, αφού είναι τόσο κοντά μας και πολλοί πετάγονται για μια βόλτα μέσα από το λιμάνι της Πάτρας και το αεροδρόμιο. Εμπορικές συναλλαγές, οικονομικές διαπραγματεύσεις, ταξίδια αναψυχής και διάφορες άλλες συνδιαλλαγές δίνουν και παίρνουν καθημερινά. Αλλά ακόμη δεν είχε πατήσει τα πόδια του ο ιός επισήμως την Ελλάδα και άρα κυβερνήσεις και πολιτικοί δεν ίδρωνε το αυτί τους …γιατί να πάρουν μέτρα..κάτσε να έρθει και βλέπουμε..
Λες και δεν θα ερχόταν. Τελικά φυσικά και ήρθε, αφού δεν γινόταν κανένας έλεγχος από πουθενά σε κανένα σημείο εισόδου της χώρας. Δεν πάρθηκε κανένα απολύτως μέτρο προστασίας των πολιτών και της ανθρώπινης ζωής γενικότερα.
Έτσι άρχισαν τα παρατράγουδα. Τα ανθρώπινα κρούσματα, τα κρούσματα της αδιαφορίας.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα από τότε που εμφανίστηκε ο ιός και μας έγνεφε από την Ιταλία μέχρι και τώρα που ο ιός ζει μαζί μας, όλοι αυτοί οι εκπρόσωποι κυβερνήσεων και υγείας, δήλωναν και συνεχίζουν να δηλώνουν ψευδώς και απροκάλυπτα, πως το κράτος αυτό είναι πανέτοιμο να δεχτεί το σαρωτικό, άρρωστο και θανατηφόρο πέρασμα του κορονοϊού. Σε ποιον ακριβώς το λένε αυτό; Σε πολίτες άλλης χώρας ή σε μας που ζούμε εδώ και γνωρίζουμε πόσο σαθρό, εξασθενημένο, γεμάτο ελλείψεις είναι το σύστημα υγείας στην χώρα μας; Κι όμως το λένε…

 

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ

Ακόμη και τώρα και σήμερα που ο ιός πέρασε το στάδιο της επιδημίας και εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς, έτοιμος να πάρει το «βάπτισμα του πυρός» της πανδημίας, τα ίδια λόγια βγαίνουν από το στόμα τους.

Δεν θα μιλήσω με νούμερα σε χώρες, κρούσματα, θανάτους, ποσοστά θνησιμότητας, που αφήνει στο πέρασμα του ο κορονοϊός. 

Αυτά είναι γνωστά και τα διαβάζουμε όλοι κάθε μέρα. Κι όμως ακόμη και τώρα προσπαθούν να μας πείσουν ότι είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε ένα τέρας χωρίς όπλα και σπαθιά. Όποιος ζήσει και όποιος πεθάνει.
Ποιος δεν έχει πάει σε κάποιο εφημερεύον νοσοκομείο με κάποιο μικρότερο ή μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας. Χρειάζεται ο κορονοϊός για να δούμε τι συμβαίνει εκεί;
Δεν χρειάζεται ανάλυση. Όλοι το γνωρίζουμε. Τεράστιες ώρες αναμονής, ελλείψεις, βρωμιά.
Κάθε μέρα πόσα χρόνια τώρα, εμείς που δεν έχουμε λεφτά ζούμε με προσευχές στον Θεό να μην μας τύχει τίποτα και βρεθούμε εκεί μέσα. Γιατί μπορεί να μην βγούμε και τώρα ξαφνικά όλα δια μαγείας λύθηκαν. Αρρωστήστε ελεύθερα από κορονοϊό ή ότι άλλο θέλετε. Όλα είναι υπό έλεγχο έχουμε τα πάντα, φάρμακα γιατρούς, ειδικούς θαλάμους.
Που βρέθηκαν όλα αυτά κανείς δεν ξέρει.

 

ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΥΓΕΙΑΣ
Εκπρόσωποι υγείας σε όλο τον κόσμο προειδοποιούν για τους κινδύνους και στην Ελλάδα και οι πολιτικοί μας λένε μια απλή ίωση είναι, πως κάνετε έτσι. Έχουμε έναν ιό άγνωστης προέλευσης που δείχνει να εξελίσσεται σε πανδημία, έχουμε κρούσματα στην Ελλάδα, έχουμε κρούσματα που ήρθαν σε επαφή με άλλους, ποιος ξέρει ποιους, ίσως και με κάποιον δικό μας σαν ντόμινο και αυτοί εκεί. Όλα ανοιχτά λιμάνια, αεροδρόμια, κανένα μέτρο. Κανένα κλείσιμο, καμία απαγόρευση εισόδου, κανένας έλεγχος.

Δεν θέλω ούτε να αναφέρω τα μέτρα προφύλαξης που έχουν δώσει, άλλωστε είναι γνωστά, γιατί αγγίζουν το όριο του παραλόγου και της γελοιότητας, σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Θα αναφέρω μόνο το πλύσιμο των χεριών που ακούγεται συνέχεια. Πρέπει να έχει δηλαδή ο κόσμος να έχει μια κινητή βρύση ή μπουκάλια νερό μαζί του και σαπούνια να πλένει τα χέρια του όλη την ημέρα; Πως θα γίνει αυτό;
Δεν είναι δουλεύουν όλοι στα γραφεία, ούτε κινούνται όλοι με αυτοκίνητα για να έχουν τέτοια δυνατότητα. Αν γίνει δηλαδή αυτό σωθήκαμε.
Που τα λένε αυτά δεν ξέρω. Φοβάμαι όμως ότι ξέρουν που τα λένε. Φοβάμαι ότι τα λένε σε μια απαθή και άπραγη κοινωνία που δεν έχει αντιληφτεί τον κίνδυνο που διατρέχει και δεν αντιδρά. Κι όταν θα πρέπει να αντιδράσει θα είναι αργά.

 

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ-Η ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ

Οι πιο επικίνδυνοι όμως δυστυχώς είμαστε όλοι εμείς οι πολίτες, η κοινωνία.

Η κοινωνία που τα δέχεται όλα αυτά και τα παρακολουθεί αμέτοχη.
Δυστυχώς τα κρούσματα αυξάνονται ολοένα και στην Ελλάδα και όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχαν ληφθεί απαραίτητα και σοβαρά μέτρα απαγόρευσης.
Όσο ο ιός όμως δεν χτυπάει την δική μας πόρτα και των δικών μας ανθρώπων όλα καλά.
Προς το παρόν. Θα πρέπει να υπάρξει ο πρώτος θάνατος για να αντιδράσουμε?
Αν δεν είναι κάποιου δικού μας άνθρωπου δεν θα μας νοιάξει; Κάποιο παιδί ή κάποιος ηλικιωμένος;
Οι πολιτικοί μας δηλώνουν ξεκάθαρα ότι αφού το ποσοστό θνησιμότητας είναι μικρό και αφορά μόνο ηλικιωμένους και ανθρώπους με χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας δεν υπάρχει πρόβλημα. Μας δηλώνουν δηλαδή ξεκάθαρα χωρίς καμιά ανησυχία, ότι αυτοί δεν είναι άνθρωποι..ας πεθάνουν δεν πειράζει..έτσι κι αλλιώς θα πέθαιναν σε λίγο…τι τώρα τι μετά.
 

ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΛΕΝΤΙΑ
Το θέμα όμως είναι ότι κανείς δεν ξέρει την μοίρα του, την αντοχή του και τις αντιδράσεις της σκοτεινής αυτής αρρώστιας στον οργανισμό του, όσο χρονών κι αν είναι και όσο υγιής κι αν είναι.

Δυστυχώς όλες αυτές τις μέρες διέκρινα μια επιπολαιότητα από τον κόσμο, ένα ότι «είναι να γίνει θα γίνει».
Δεν είναι όμως ώριμη μια κοινωνία που μόνο αδειάζει τα ράφια των σουπερμάρκετ, που φοράει μάσκες που δεν προστατεύουν σε τίποτα και θεωρεί γραφικούς εκείνους που προβληματίζονται και φοβούνται.
Δεν είναι ώριμη μια κοινωνία που συνεχίζει την ζωή της αμέριμνη, ενώ γύρω της σκορπίζεται μαυρίλα, αρρώστια, αβέβαιο μέλλον και θάνατος χωρίς να προβληματίζεται να αντιδρά και να απαιτεί. Δεν είναι σοβαρή μια κοινωνία που συνεχίζει να τρέχει στα καρναβάλια και στα γλέντια χωρίς να της καίγεται καρφί.
Δεν είναι μέτρα σοβαρά και ώριμα η απαγόρευση του καρναβαλιού και το κλείσιμο 5-6 σχολείων.
Ας ελπίσουμε ότι αυτός ο άγνωστος σκοτεινός επισκέπτης που ονομάζεται κορονοϊός για τον οποίο δεν γνωρίζουμε ούτε πως, ούτε γιατί εμφανίστηκε, να μην μας οδηγήσει σε μια αναπόφευκτη μοίρα που άλλοι μας καθόρισαν.

Το άρθρο μου δεν είναι πολιτικό.
Δεν εκπροσωπώ πολιτικές πεποιθήσεις, πολεμάω την αρρώστια και τον θάνατο που γεννιέται από λάθη εγκληματικής αδιαφορίας.
Εκπροσωπώ μόνο την υγεία, την αγάπη και το δικαίωμα στη ζωή.
ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ-ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗΣ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

 

 

 

10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

2016-10-19 00:09



Μια υγιεινή διατροφή παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά στις σωστές ποσότητες που χρειάζεται το σώμα μας ώστε να είναι και να παραμένει υγιές.
Είναι εύκολη, απλή και βασίζεται στο μέτρο και την ποικιλία και σε απλές επιλογές τροφίμων στην φυσική τους μορφή.
Με απλά λόγια σωστή διατροφή σημαίνει επιστροφή στην παραδοσιακή διατροφή.

Ας δούμε 10 σημαντικές  συμβουλές για να έχουμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή βασισμένη πάντα στο πρότυπο της κρητικής μεσογειακής διατροφής.

Όλες αυτές οι συμβουλές απευθύνονται σε υγιής ανθρώπους χωρίς κάποιο πρόβλημα υγείας, γιατί εκεί ίσως χρειαστεί να τροποποιήσουμε κάποια πράγματα, αν και πολλές φορές αυτή η διατροφή δρα θεραπευτικά και σε πολλές ασθένειες.

1. ΤΡΩΜΕ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Καταναλώνουμε τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων, δηλαδή δημητριακά, όσπρια, λαχανικά
φρούτα, κρέας, πουλερικά, ψάρια και γαλακτοκομικά. 

Έχουμε μέτρο και ποικιλία στη διατροφή μας και δεν αποφεύγουμε τροφές που θεωρούμε παχυντικές από φόβο μην πάρουμε βάρος, όπως ζυμαρικά, ψωμί, κρητικά παξιμάδια, πατάτες. Δεν μας παχαίνει η τροφή αλλά η ποσότητα. Εκεί είναι το κλειδί για τα πάντα. Όλες οι τροφές είναι
απαραίτητες και κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά στις απαραίτητες ποσότητες. Χρειάζεται συνδυασμός, μέτρο και ποικιλία.

 

2. ΤΡΩΜΕ ΚΡΕΑΣ

Δεν ακολουθούμε χορτοφαγικές δίαιτες και διατροφές που θα μας στερήσουν πολύτιμες βιταμίνες από τον οργανισμό μας. Τρώμε κρέας πάντα βέβαια με μέτρο.

3.ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ

Αποφεύγουμετα προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος και κυρίως τα αλλαντικά και την γαλοπούλα.
Περιέχουν νιτρικά και νιτρώδη άλατα ως συντηρητικά τα οποία είναι καρκινογόνα.

4.ΤΡΩΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΨΑΡΙΑ

Τρώμε  συχνά ψάρια και προτιμάμε ψάρια ελληνικά, όπως γαύρο, σαρδέλα, σκουμπρί και γενικά λιπαρά ψάρια τα οποία έχουν πολύτιμα ω3 λιπαρά οξέα και βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης και στην προστασία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος. Αποφεύγουμε  ψάρια όπως τόνο, σωλομό γιατί περιέχουν βαρέα μέταλλα που είναι καρκινογόνα.

5.ΤΡΩΜΕ ΠΛΗΡΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Καταναλώνουμε γάλα πλήρες και όχι light  και γιαούρτι παραδοσιακό με πέτσα. Προτιμάμε
ελληνικά τυριά όπως φέτα, κρητική γραβιέρα και ανθότυρο. Το πλήρες γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν πολύτιμα λιπαρά οξέα για τον οργανισμό και προστατεύουν από πολλές ασθένειες σε αντίθεση με τα light που μας στερούν χρήσιμα θρεπτικά συστατικά και είναι επικίνδυνα για την υγεία λόγω της χημικής επεξεργασίας που έχουν υποστεί.

Η διαφορά στα πλήρες με τα  light προϊόντα είναι πολύ μικρή και δεν αξίζει να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας για τόσες λίγες θερμίδες.

6. ΤΡΩΜΕ ΑΦΘΟΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ

Τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά που μας  βοηθούν να συμπληρώνουμε τις απαραίτητες βιταμίνες, αλλά και να χορταίνουμε χωρίς να παίρνουμε πολλές θερμίδες. Καταναλώνουμε τουλάχιστον 4- 5 μερίδες φρούτων την ημέρα και 2 σαλάτες.

Δεν υπάρχει υγεία χωρίς την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Τρώμε πολλά άγρια χόρτα τα όποια καταναλώνονται πολύ στην Κρήτη και είναι ένα από τα μυστικά της μακροζωίας των κρητικών. Τέτοια είναι τα ραδίκια, η ζοχιά η οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο και σίδηρο και πολλές βιταμίνες, ο ταραξάκος ή πικραλίδα ο οποίος είναι πλούσιος σε καροτενοειδή,  βιταμίνες συμπλέγματος Β και βιταμίνη C, το σταμναγκάθι και πολλά άλλα.

7. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΕΛΑΙΑ

Χρησιμοποιούμε μόνο ελαιόλαδο και όχι σπορέλαια ή άλλου είδους επικίνδυνα και καρκινογόνα
έλαια. Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία, γιατί περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που βοηθούν την υγεία της καρδιάς και προστατεύει από πολλές σοβαρές ασθένειες και καρκίνο.Τρώμε μόνο άσπρο ελληνικό αγελαδινό βούτυρο και όχι η μαργαρίνη που είναι πολύ βλαβερή για την υγεία γιατί είναι πλαστική τροφή με επικίνδυνα και καρκινογόνα  τρανς λιπαρά οξέα. Καταναλώνουμε κι άλλες τροφές που περιέχουν πολύτιμα μονοακόρεστα όπως αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, ελιές.

8.ΤΡΩΜΕ ΖΑΧΑΡΗ ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΕΧΝΗΤΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ

Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τεχνητά γλυκαντικά όπως σακχαρίνη ή ασπαρτάμη γιατί είναι καρκινογόνα. Είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε ζάχαρη με μέτρο πάντα βέβαια.

Αποφεύγουμε και την στέβια η οποία προέρχεται μεν από φυσική πηγή αλλά δεν είναι φυσική,
καθώς έχει υποστεί επεξεργασία και έχει κυκλοφορήσει στην αγορά χωρίς καμία σοβαρή μελέτη. Αντίθετα δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αποδεικνύει ότι η κατανάλωση ζάχαρης με μέτρο προκαλεί βλάβες στην υγεία, εκτός από την τερηδόνα των δοντιών.

Το καλύτερο βέβαια είναι να καταναλώνουμε όσο μπορούμε μέλι το οποίο θα δώσει στον οργανισμό μας πολύτιμες βιταμίνες και φυσικά αποφεύγουμε όλες τις επεξεργασμένες τροφές και τα γλυκύσματα του εμπορίου που περιέχουν ζάχαρη.

 

9. ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ

Από αλκοολούχα ποτά να προτιμάμε το κρασί το οποίο σε λογική κατανάλωση (με τα γεύματα 1-2 ποτηράκια του κρασιού) έχει προστατευτική επίδραση στον οργανισμό με τις πολυφαινόλες που περιέχει.

10. ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΧΥΜΟΥΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Δεν καταναλώνουμε  αναψυκτικά  τα οποία περιέχουν ουσίες  και τεχνητά γλυκαντικά καρκινογόνα και πίνουμε άφθονο νερό και φυσικούς σπιτικούς χυμούς φρούτων.

ΤΟ «ΜΑΓΙΚΟ» ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

2016-04-14 21:51

 

Το σταμναγκάθι ή Cichorium Spinosum ή «κιχώριον το ακανθώδες» είναι ένα άγριο χόρτο που συναντάμε στην Κρήτη με πολλά χαρίσματα και μεγάλη διατροφική αξία. Για εκατοντάδες χρόνια, οι Κρητικοί τρώνε άγρια ​​χόρτα, τα οποία βρίσκονται άφθονα κυρίως σε απομακρυσμένα σημεία του νησιού.

Το σταμναγκάθι όμως είναι το εκλεκτό άγριο χόρτο του νησιού και είναι ένα άλλο  διατροφικό μυστικό των Κρητικών στο οποίο οφείλεται η καλή υγεία και η μακροζωία τους.

Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ

Το σταμναγκάθι πήρε την ονομασία του αλλά και επικράτησε, χάρη σε μια ιδιαίτερη χρήση του από τους Κρητικούς των παλαιότερων χρόνων, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν για να φράζουν το στόμιο της στάμνας, με την οποία μετέφεραν νερό εκείνα τα χρόνια και έτσι  εμπόδιζαν τα έντομα και τα ζωύφια να μπουν στο νερό (το αγκάθι πάνω από τη στάμνα = σταμναγκάθι).

ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ

Το σταμναγκάθι είναι η απόδειξη ότι η φύση έχει βάλει όλη την σοφία της για να προστατεύσει αυτό το πολύτιμο άγριο χόρτο και του έχει δώσει όλα τα εφόδια που χρειάζεται ώστε να μπορεί να επιβιώνει και να αντέχει  στις πιο αντίξοες περιβαλλοντολογικές συνθήκες.

 Για αυτό το συναντάμε στις πιο αντιφατικές περιοχές της Κρήτης.  Το βρίσκουμε να φυτρώνει  κοντά στη θάλασσα,  στον γιαλό όπου το αγκαλιάζει και το θρέφει η αλμύρα της θάλασσας και είναι γνωστό και ως «γιαλοράδικο», αλλά παράλληλα το βρίσκουμε να φυτρώνει και σε απομακρυσμένες κοιλάδες και οροπέδια και χιονισμένα δύσβατα μέρη των ορεινών όγκων της Κρήτης. Φαίνεται σαν να ζει σε δυο διαφορετικούς κόσμους κι όμως επιβιώνει σε τόσο διαφορετικές συνθήκες με την βοήθεια της φύσης, που τόσο μελετημένα έχει μάθει να προστατεύει τους θησαυρούς της για να μας τους χαρίζει απλόχερα.

 Σταμναγκάθι μπορούμε να το συναντήσουμε και σε άλλες χώρες  όπως η Ιταλία, η Μάλτα και η Τουρκία. Όμως το σταμναγκάθι που συναντάμε στην Κρήτη, κυρίως πάνω ή κοντά στο Οροπέδιο του Ομαλού, στα Λευκά Όρη στα δυτικά της Κρήτης είναι μοναδικό, γι αυτό και θεωρείται ενδημικό φυτό της Κρήτης.

 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το «μαγικό» αυτό άγριο χόρτο έχει πολλές ιδιότητες που το κάνουν ξεχωριστό. Οι ιδιότητες του είναι θεραπευτικές, αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ- ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Έρευνες έχουν δείξει ότι λόγω των πολύτιμων συστατικών που περιέχει,  βοηθάει  στην πρόληψη αλλά και  στην θεραπεία πολλών σοβαρών  ασθενειών. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες, β-καροτένιο, βιταμίνες (Βιτ.C και Βιτ..Ε) και γλουταθειονίνη που προστατεύον την υγεία της καρδιάς και προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες και καρκίνο, καθώς και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία (σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορος και µαγνήσιο).  Μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της άμυνας του πεπτικού συστήματος από διάφορες ασθένειες. Περιέχει μάλιστα και πολύτιμα για την υγεία και το νευρικό σύστημα Ω3 λιπαρά οξέα που σπάνια βρίσκονται σε τροφές εκτός των ψαριών.

ΧΟΛΑΓΩΓΟ-ΥΠΑΚΤΙΚΟ

Μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του ήπατος και στην αποσυμφόρηση της χοληδόχου κύστεως και του ήπατος.

ΑΝΤΙΡΕΥΜΑΤΙΚΟ- ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΟ-ΑΝΤΙΔΙΑΒΗΤΙΚΟ

Βοηθά  στην αντιμετώπιση των ρευματισμών, αλλά και της κατακράτησης υγρών κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσεως και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Με τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει βοηθάει στην βελτίωση του δέρματος και στην μάχη ενάντια στον χρόνο και στην γήρανση.

ΠΩΣ ΤΡΩΓΕΤΑΙ

Μπορούμε να το φάμε ωμό και να το προσθέσουμε σε σαλάτες ή βραστό και να το συνδυάσουμε με το πολύτιμο ελαιόλαδο και έτσι να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών ή να ακολουθήσουμε την γνωστή συνταγή με αρνάκι.

Χρειάζεται προσοχή στην αγορά του καθώς αυτά που κυκλοφορούν σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ πολλές φορές δεν έχουν σχέση με το γνήσιο, το οποίο έχει μία ευχάριστη πικράδα μαζί με μία ελαφρά γλυκύτητα και πολύ σγουρά φύλλα που θυμίζουν λάμα πριονιού.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το σταμναγκάθι είναι ένα θαυματουργό άγριο χόρτο που αξίζει να το βάλουμε στην διατροφή μας γιατί είναι μια πραγματικά αξιοζήλευτη τροφή, αλλά και ένα φυσικό φάρμακο για την πρόληψη και θεραπεία πολλών ασθενειών και μια ακόμη απόδειξη ότι η κρητική διατροφή και η κρητική κουζίνα είναι από τις πιο υγιεινές στον κόσμο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ-ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

2016-03-03 15:05

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια μέρα αφιερωμένη στο φαγητό και ιδιαίτερα στις μεγάλες ποσότητες κρέατος.

Ας ακολουθήσουμε την παράδοση και την απόλαυση του κρέατος, αλλά ας έχουμε στο μυαλό μας κάποιες διατροφικές συμβουλές, ώστε να αποφύγουμε όσο μπορούμε την υπερκατανάλωση φαγητού.

- Δώστε σημασία και στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.

Είναι μεγάλο λάθος να μένουμε όλη την ημέρα νηστικοί ώστε το βράδυ να καταναλώσουμε περισσότερο φαγητό και μεγαλύτερες μερίδες. Αν καθίσουμε νηστικοί το βράδυ στο τραπέζι, σίγουρα θα καταναλώσουμε περισσότερο φαγητό και θερμίδες, από ότι αν είχαμε φάει ένα ή περισσότερα ελαφριά γεύματα στην διάρκεια της ημέρας, όπως ένα σάντουιτς με τυρί ντομάτα και λαχανικά, μια σαλάτα με τυρί και λίγο ψωμί ή μικρή ποσότητα φαγητού.

- Βάλτε στο πιάτο σας όσο μπορείτε περισσότερη σαλάτα

Οι σαλάτες και οι φυτικές ίνες γενικότερα αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού και πληρότητας με αποτέλεσμα να χορταίνουμε πιο γρήγορα.

- Προσοχή στα συνοδευτικά

Αποφύγετε όσο μπορείτε παχυντικές και ανθυγιεινές  μαγιονέζες και σως.

-Τρώτε αργά

Ο εγκέφαλος χρειάζεται τουλάχιστον 20-30 λεπτά για να λάβει το μήνυμα ότι το σώμα δεν χρειάζεται άλλο φαγητό και ότι έχει χορτάσει. Όταν τρώμε αργά, τρώμε σίγουρα λιγότερο, αλλά απολαμβάνουμε και την παρέα της ημέρας και την συζήτηση.

-Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ

Το κρασί και η μπίρα προφανώς δεν γίνεται να λείπουν μια τέτοια μέρα, αλλά μπορούμε να τα απολαύσουμε με μέτρο χωρίς να επιβαρυνθούμε με πάρα πολλές θερμίδες καθώς ένα ποτήρι μπίρας μπορεί να φτάσει και τις 150 θερμίδες, ενώ ένα ποτηράκι κρασιού τις 100.

-Προσοχή στο ψήσιμο των κρεάτων στη σχάρα

Το ψήσιμο του κρέατος στα κάρβουνα μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία, αν δεν προσέξουμε την διάρκεια ψησίματος του. Κατά το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνονται ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs) και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) οι οποίες είναι χημικές ουσίες που είναι καρκινογόνες. Γι'αυτό φροντίστε ώστε να μην ψήνετε το κρέας σε απευθείας επαφή με φλόγα και αν φτάσει στο πιάτο σας ένα κομμάτι κρέας που έχει καρβουνισμένες άκρες, τότε κόψτε και πετάξτε εκείνα τα σημεία του κρέατος.


1 | 2 | 3 | 4 >>