Blog

Ο «ΜΥΘΟΣ» ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ-ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

2016-02-27 14:21

O φόβος ότι τα αυγά αυξάνουν την χοληστερόλη του αίματος αποτελεί ένα μύθο. Είναι αστήρικτος και δεν έχει αποδειχθεί σε καμία μελέτη. Τα αυγά εξαιτίας  της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερίνη είναι παρεξηγημένα τρόφιμα και ο κόσμος συνεχίζει να τα αποφεύγει.  Όμως η σύσταση που δίνεται να αποφεύγουμε την κατανάλωση αυγών γιατί αυξάνουν την χοληστερίνη ή να τα περιορίσουμε σε 2-3 την εβδομάδα είναι εντελώς αβάσιμη και δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.  

Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

Η χοληστερόλη που προέρχεται από τις τροφές (διαιτητική χοληστερόλη), σύμφωνα με επιβεβαιωμένες έρευνες, δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ο ανθρώπινος οργανισμός παίρνει μόλις το 20% της χοληστερόλης που χρειάζεται από τις τροφές, καθώς το υπόλοιπο 80% το συνθέτει μόνος του.  Ειδικά  η χοληστερόλη του αυγού επηρεάζει σε πολύ μικρό βαθμό.

Αυτό όμως που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την χοληστερόλη του αίματος, είναι η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών του εμπορίου και επεξεργασμένου κρέατος  π.χ πίτσες, γλυκά, αλλαντικά, κρουασάν , μπισκότα, πάστες και γενικά προϊόντα εμπορίου με κακές πηγές λίπους και ένα σωρό βλαβερά συστατικά. Αυτά πρέπει να τα αποφεύγει κάποιος με πρόβλημα χοληστερίνης, όπως και όλοι μας βέβαια, γιατί είναι βλαβερά για την υγεία και ευθύνονται πολύ περισσότερο για την αύξηση των λιπιδίων στο αίμα και για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νόσων.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ

Άρα κάποιος που θέλει να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, δεν θα πρέπει να ασχολείται με τον περιορισμό των αυγών, αλλά με την αποφυγή βλαβερών επεξεργασμένων τροφίμων του εμπορίου, να χάσει βάρος αν υπάρχει παχυσαρκία, ώστε να πέσουν οι τιμές της χοληστερόλης αίματος και να διατηρήσει το βάρος του σε σταθερά επίπεδα. Πολύ σημαντικό είναι να εμπλουτίσει  την διατροφή του με πολλές φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά,  οι οποίες έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν και να αποβάλλουν την χοληστερόλη των τροφών.

ΛΕΚΙΘΙΝΗ - ΤΟ ΑΝΤΙΒΑΡΟ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ

Τα αυγά εκτός από την χοληστερίνη περιέχουν και λεκιθίνη η οποία βρίσκεται στον κρόκο του αυγού. Η λεκιθίνη είναι μια  λιπαρή ουσία, η οποία είναι χοληστερινο-προστατευτική και βοηθάει στην μείωση των λιπιδίων στο αίμα και της κακής χοληστερόλης. Λειτουργεί ως αντίβαρο ώστε να μην αυξάνεται και να συσσωρεύεται  η χοληστερόλη  στα τοιχώματα των αρτηριών, προκαλώντας σοβαρές παθολογικές καταστάσεις όπως  αρτηριοσκλήρυνση. Αυτό μας δείχνει την αξιοθαύμαστη ισορροπία της φύσης στις τροφές της που έχει φροντίσει πραγματικά για όλα και κανένα συστατικό τους δεν είναι τυχαίο. Όλα επιτελούν μια λειτουργία ή ένα σκοπό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Τα αυγά δεν θα πρέπει να τα βγάλουμε από την διατροφή μας από φόβο να μην αυξήσουμε την χοληστερίνη μας, καθώς αποτελούν μια πλήρη τροφή με υψηλή διατροφική αξία. Όχι μόνο δεν αυξάνουν την χοληστερίνη μας αλλά αποτελούν μια πλήρη τροφή με υψηλή διατροφική αξία, με πλήρης πρωτεΐνες που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στις σωστές αναλογίες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και βοηθούν στην μείωση της κακής χοληστερόλης αίματος. Όσον αφορά την ποσότητα δεν θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός , αλλά ας μην ξεχνάμε  βέβαια  το « παν μέτρον άριστον» που πρέπει να ισχύει  πάντα στη διατροφή μας.


ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

2016-01-31 21:34

Η κρητική διατροφή έχει αποδειχθεί το πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής παγκοσμίως, που οδηγεί σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Έχει τις ρίζες της βαθιά στην αρχαιότητα. Αποτελεί την βάση της Μεσογειακής διατροφής αφού πολλές φορές οι όροι αυτοί ταυτίζονται. Ο όρος Μεσογειακή διατροφή, ουσιαστικά χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες για να περιγράψει την δίαιτα της Κρήτης.
Προστατεύει από πολλές ασθένειες, αλλά και βοηθάει στην θεραπεία τους, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον οργανισμό ευεξία, δύναμη, καλή υγεία και μακροζωία.  

ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟ ΑΠΟΔΥΚΝΕΙΟΥΝ

Επιστημονικές έρευνες και μελέτες  έχουν δείξει ότι η κρητική διατροφή είναι μια από τις πιο καλά ισορροπημένες δίαιτες στον κόσμο. Η συσχέτιση της κρητικής διατροφής με την καλή υγεία και την μακροζωία ξεκίνησε το 1947 από το Ίδρυμα Rokfeler το οποίο εντυπωσιάστηκε από το πολύ καλό επίπεδο υγείας των κρητικών μετά τον πόλεμο.  

Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ 7 ΧΩΡΩΝ

Η συσχέτιση της κρητικής διατροφής με την υγεία, επιβεβαιώθηκε το 1960  με την μελέτη των 7 Χωρών που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα με επικεφαλή τον καθηγητή Ansel Keys και τη συμμετοχή 7 χωρών. Στόχος ήταν να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ δίαιτας και εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι κρητικοί είχαν την καλύτερη υγεία και τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, σε σχέση με όλους τους άλλους πληθυσμούς που μελετήθηκαν.

Πολύ εντυπωσιακό είναι ότι το 1991 ο Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέλαβε την επανεξέταση των ατόμων που είχαν λάβει μέρος στην έρευνα πριν 31 χρόνια και διαπιστώθηκε ότι στην Κρήτη οι επιζώντες ήταν το 50%.

ΑΛΛΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Ακολούθησαν κι άλλες μελέτες όπως η Lyon Heart Study από τους Γάλλους ερευνητές, που έδειξε την ευνοϊκή επίδραση στην υγεία που έχει η κρητική δίαιτα σε ασθενείς που είχαν ήδη υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου μειώνοντας το ποσοστό θανάτου κατά μεγάλο ποσοστό, σε σχέση με την χορήγηση  δίαιτας που συνιστούσε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Και ο αγώνας συνεχίζεται. Μελέτες και έρευνες διεξάγονται όλα αυτά τα χρόνια αποδεικνύοντας την αξία της διατροφής της Κρήτης.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Η κρητική διατροφή επομένως δεν είναι απλά μια διατροφική συνήθεια ή μια κουζίνα αλλά ένα «θαύμα» όπως το έχει αποκαλέσει η διεθνής επιστημονική κοινότητα.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Προστατεύει από πολλές και σοβαρές ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά (οξύ έμφραγμα του
μυοκαρδίου, στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικά επεισόδια) και τον καρκίνο αλλά και μπορεί και να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό και στην θεραπεία τους.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2 ΚΑΙ ΝΟΣΟΣ Alzheimer  και Parkison

Βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο του Διαβήτη Τύπου 2 και καθυστερεί την έναρξη της φαρμακευτικής θεραπείας, ενώ στις νόσους Alzheimer και Parkinson μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης τους καθώς και τη θνησιμότητα.

ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ

Συμβάλει στην επιβράδυνση της γήρανσης και στη μακροβιότητα.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Ποια είναι όμως τα μυστικά της κρητικής διατροφής που μπορούν να οδηγήσουν σε «σιδερένια υγεία»; Δεν μιλάμε ούτε για διατροφή μόνο φυτοφαγική, ούτε με τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά(light) και ένα σωρό λανθασμένα πρότυπα που προβάλλονται σήμερα. Μιλάμε για μια διατροφή που ανατρέπει τα διατροφικά δεδομένα και βασίζεται στο μέτρο και την ποικιλία, και στους υγιεινούς συνδυασμούς τροφίμων τα οποία είναι φυσικά, απλά και παραδοσιακά αλλά πολύ σημαντικά για την υγεία. Ας δούμε τα πολύτιμα αυτά τρόφιμα από τα οποία αποτελείται:

-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΝΑΝΤΙ ΑΛΛΩΝ ΕΛΑΙΩΝ

Το ελαιόλαδο και οι ελιές αποτελούν την βασική πηγή λίπους στην διατροφή των κρητικών και αποτελούν κατά κύριο λόγο το ελιξίριο της καλής υγείας τους. Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία λόγω της θαυμαστής ισορροπίας των πολύτιμων λιπαρών οξέων που περιέχει (λινελαικό, α-λινολενικό οξύ, ελαικό οξύ) και των αντιοξειδωτικών βιταμινών του, που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς και στην προστασία από καρκίνο. Στην κρητική διατροφή απουσιάζουν τα πολύ βλαβερά άλλα είδη λαδιού και κυρίως των πολύ βλαβερών  trans- λιπαρών οξέων.

-ΚΡΕΑΣ-ΨΑΡΙΑ-ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Στην κρητική διατροφή τα ψάρια καταναλώνονται συχνά προσφέροντας πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα και τα κρέατα πολλές φορές είναι κατσίκια ελευθέρας βοσκής. Τα γαλακτοκομικά
καταναλώνονται πολύ συχνά και δεν είναι χαμηλών λιπαρών, όπως τυριά και  γιαούρτι  το οποίο συνοδεύει πολλά από τα φαγητά, προσφέροντας στον οργανισμό πολύτιμα λιπαρά οξέα που βρίσκονται μόνο στα πλήρη γαλακτοκομικά.

-ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ-ΧΟΧΛΙΟΙ

Βασικό τρόφιμο είναι και οι χοχλιοί ή σαλιγκάρια, οι οποίοι περιέχουν μεγάλες ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι η ασπίδα προστασίας των κυτταρικών μεμβρανών μας και του
νευρικού συστήματος.

-ΓΛΙΣΤΡΙΔΑ

Το πολύτιμο αυτό τρόφιμο το οποίο είναι αυτοφυές αλλά και καλλιεργήσιμο στην Κρήτη είναι πολύ συχνό στην κρητική διατροφή και είναι ιδιαίτερα πλούσια σε  ω-3 λιπαρά οξέα.

-ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ

Πολλά άγρια χόρτα χρησιμοποιούνται στην κρητική διατροφή, όπως τα ραδίκια, η ζοχιά η οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο και σίδηρο και πολλές βιταμίνες, ο ταραξάκος ή πικραλίδα ο οποίος
είναι πλούσιος σε καροτενοειδή,  βιταμίνες συμπλέγματος Β και βιταμίνη C και πολλά άλλα.

-ΚΡΑΣΙ -ΨΩΜΙ- ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ-ΟΣΠΡΙΑ

Τα δημητριακά αποτελούν την βάση της κρητικής διατροφής. Ψωμί, παξιμάδια, ζυμαρικά και ρύζι χρησιμοποιούνται πολύ συχνά και αποτελούν μια πολύ καλή πηγή υδατανθράκων. Τα όσπρια όπως ρεβίθια, οι φακές, τα φασόλια, καταναλώνονται με μεγάλη συχνότητα, ενώ το κρασί δεν λείπει,  το οποίο όταν καταναλώνεται με μέτρο έχει προστατευτική επίδραση στον οργανισμό με τις πολυφαινόλες που περιέχει.

ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΛΙΠΟΥΣ-ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ-ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Η κρητική διατροφή περιλαμβάνει πολύ καλές πηγές λίπους όπως είναι οι ξηροί καρποί (κουκουνάρι, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα καρύδια) και το αβοκάντο  το οποίο καλλιεργείται στην Κρήτη και περιέχει πολύτιμα για την υγεία μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι τηςκαθημερινότητας στην κρητική διατροφή, τα οποία είναι απαραίτητα για τηνδιατήρηση της υγείας.

Από όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι η κρητική διατροφή περιέχει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας ώστε να είναι και να παραμείνει υγιής. Γι αυτό πρέπει να μας γίνει τρόπος ζωής. Είναι μια διατροφή που θωρακίζει την υγεία μας αλλά και
βελτιώνει την κατάσταση της και μας δείχνει τον δρόμο για μια καλύτερη ποιότητα
ζωής.


ΚΑΣΤΑΝΑ-Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ-ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

2016-01-09 20:39

Τα κάστανα αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή  που μας χορταίνει και θεωρούνται «υπερτροφή» και «φάρμακο» για τον χειμώνα.

Είναι νόστιμα, προσφέρουν θαλπωρή, ζεστασιά αλλά και πάρα πολλά οφέλη στον οργανισμό μας.

Ας δούμε πόσα έχουν να προσφέρουν στην υγεία μας.

Περιέχουν:

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως Β6, Β1, Β2, Β3 οι οποίες τονώνουν και προστατεύουν τον
οργανισμό μας, το νευρικό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

ΜΕΤΑΛΛΑ

Περιέχουν νάτριο, κάλιο,  ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, σίδηρο, ψευδάργυρο και συμβάλουν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

ΩΦΕΛΙΜΑ ΛΙΠΑΡΑ

Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και στην  αύξηση της καλής (HDL).

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Με τις φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και μας χορταίνουν, μας αποτρέπουν από το τσιμπολόγημα και διατηρούν σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ώστε να μην πεινάμε.

Προσοχή όμως στις θερμίδες!

Τα κάστανα με όλα αυτά τα οφέλη σίγουρα αποτελούν τον ιδανικό καρπό για τον χειμώνα, αλλά ας προσπαθήσουμε να τα καταναλώνουμε σε λογικές ποσότητες καθώς έχουν αρκετές θερμίδες. Είναι όμως πραγματικά πολύτιμες οι θερμίδες αυτού του καρπού.

2 μεγάλα κάστανα βραστά ή ψητά μας δίνουν περίπου 100 θερμίδες.

Ας τα απολαύσουμε βραστά ή ψητά και ας αφαιρέσουμε άλλα βλαβερά τρόφιμα από την διατροφή μας στην διάρκεια της μέρας μας, ώστε να μπορέσουμε να φάμε λίγα περισσότερα από αυτά καθώς είναι πολύ νόστιμα και παράλληλα πολύ θρεπτικά και υγιεινά.

 

 


Η ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΗ -ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

2015-12-13 15:51

Η ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Η θεωρία ότι η ζάχαρη βλάπτει την υγεία είναι απλός ένας μύθος από τις βιομηχανίες τροφίμων για να πλασάρουν άλλα τρόφιμα με άλλα γλυκαντικά και να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους ως πιο υγιεινά επειδή είναι απαλλαγμένα από την ζάχαρη. Όμως δεν υπάρχει καμία επιβεβαιωμένη έρευνα που να συσχετίζει την ζάχαρη με την παχυσαρκία και άλλες ασθένειες (όπως καρδιοπάθειες, Διαβήτη κ.α) . Στην περίπτωση της καρδιάς δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι αποτελεί αθηρωματογόνο παράγοντα, αυξάνοντας τις καρδιοπάθειες, αλλά και στην περίπτωση του Διαβήτη δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα. Όσον αφορά την παχυσαρκία, αυτή  είναι αποτέλεσμα πρόσληψης υπερβολικών
θερμίδων ανεξάρτητα από την πηγή από την οποία προέρχονται.

Απλώς τρόφιμα στα οποία προστίθενται ζάχαρη, όπως τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και τα επεξεργασμένα τρόφιμα εμπορίου  π.χ. μπισκότα,  κέικ, κρουασάν μπορεί να περιέχουν περισσότερα πρόσθετα σάκχαρα και βούτυρα κακής προέλευσης, με αποτέλεσμα καταναλώνοντας αυτές τις  τροφές οι οποίες από μόνες τους είναι παχυντικές, να αυξηθεί  το σωματικό μας  βάρος με την πάροδο του χρόνου. Γι αυτό καλό είναι να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε αυτές τις τροφές όχι λόγω της ζάχαρης, αλλά λόγω των βλαβερών για την υγεία και παχυντικών συστατικών που αυτά περιέχουν. Η μόνη επιβεβαιωμένη έρευνα για βλάβη της ζάχαρης αφορά την τερηδόνα των δοντιών.

Η ΖΑΧΑΡΗ ΕΧΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΛΟΓΙΚΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ

Είναι ένα είδος υδατάνθρακα που παρέχει ενέργεια για το σώμα με τη μορφή γλυκόζης. Η ζάχαρη δεν προστίθεται μόνο στα τρόφιμα, αλλά σε κάποια βρίσκεται ήδη από την αρχική τους σύσταση, σε φυσικά σάκχαρα (όπως ορισμένα φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά). Τα τρόφιμα αυτά, που περιέχουν φυσικά σάκχαρα, συνήθως παρέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Τα σάκχαρα αυτά και γενικά οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Είναι τα καύσιμα του οργανισμού.  Ο εγκέφαλός μας για να λειτουργήσει κανονικά χρειάζεται σημαντικά ποσά γλυκόζης, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα όπως η υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα) , αλλά και διάφοροι άλλοι ιστοί οι λεγόμενοι γλυκοζοεξαρτόμενοι ιστοί,  εξαρτούν την επιβίωση τους από την γλυκόζη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Προσωπική μου άποψη είναι ότι η ζάχαρη θα πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωσή της, αλλά όχι να αποκλειστεί από την διατροφή μας, καθώς παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο σε βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Επίσης να μην την αντικαταστήσουμε με άλλα τεχνητά γλυκαντικά τα οποία είναι χειρότερα για την υγεία μας καθώς είναι καρκινογόνα, ούτε με στέβια η οποία είναι μερικώς φυσική και κυκλοφόρησε στην αγορά χωρίς μελέτη για τις συνέπειες της.

Το μόνο γλυκαντικό που μπορούμε να την αντικαταστήσουμε χωρίς όμως να την αφαιρέσουμε τελείως από την διατροφή μας είναι το μέλι, το οποίο θα προσφέρει στον οργανισμό μας και άλλα πολύτιμα συστατικά. Ας προσθέσουμε ζάχαρη στον καφέ μας σε λογικές ποσότητες, μέλι στα ροφήματα μας, ας φτιάξουμε σπιτικά γλυκά και μαρμελάδες με ζάχαρη ή μέλι και ας αποφύγουμε όσο μπορούμε τις επεξεργασμένες τροφές του εμπορίου που περιέχουν ζάχαρη γιατί έτσι κι αλλιώς βλάπτουν την υγεία μας..



ΓΙΑΟΥΡΤΙ-ΥΓΕΙΑΡΤΟΣ=Ο ΑΡΤΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ-ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

2015-10-06 17:29

Μια τροφή,  εύπεπτη,  πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και απαραίτητη στην καθημερινή μας διατροφή για την διατήρηση της καλής υγείας αλλά και της μακροζωίας.

Δίκαια οι αρχαίοι το ονόμαζαν «υγείαρτο», δηλαδή «ο άρτος της υγείας», αφού είναι μια τροφή με θαυματουργές ιδιότητες που συμβάλουν στην διατήρηση της υγείας αλλά και στην αποκατάσταση της.

ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

 Τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με πολλές θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες όπως:

-Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που χωνεύονται εύκολα

-Ασβέστιο , μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο, φώσφορο

-Βιταμίνες Β2, Β12, Βιτ.Α, Βιτ D

-Ζωντανούς μικροοργανισμούς (που προέρχονται από την ζύμωση του γάλακτος), οι οποίοι ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και  βελτιώνουν τις γαστρικές εκκρίσεις

ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Εκτός από την θρεπτική του αξία παρουσιάζει θεραπευτικές  ιδιότητες και πολλές φορές λειτουργεί σαν φυσικό αντιβιοτικό, που καταπολεμά πολλές ασθένειες.

-Δρα ευεργετικά σε όλο το πεπτικό σύστημα και ανακουφίζει  από αέρια και πόνο εντέρων.

Τα ένζυμα που περιέχει διευκολύνουν την πέψη

- Οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που περιέχει εμποδίζουν την απορρόφηση τοξινών και λειτουργούν σαν φυσικά αντιβιοτικά που σκοτώνουν επιβλαβείς μικροοργανισμούς και καταπολεμούν πολλές ασθένειες

- Περιέχει προβιοτικούς παράγοντες  που διασπούν ξένες προς τον οργανισμό ουσίες, που είναι καρκινογόνες. Ειδικά σε θεραπεία με αντιβιοτικά η κατανάλωση του είναι απαραίτητη για την προστασία της εντερικής χλωρίδας και την αποκατάστασης της, η οποία καταστρέφεται από τα αντιβιοτικά.

-Σύμφωνα με μελέτη από ερευνητές από την σχολή της Δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ, τα λιπαρά που περιέχει το πλήρες γιαούρτι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του Διαβήτη τύπου 2. Αυτό οφείλεται σε ένα λιπαρό οξύ που περιέχεται στο πλήρες γιαούρτι, στο πλήρες γάλα και σε όλα τα πλήρες γαλακτοκομικά προϊόντα (τυριά, άσπρο βούτυρο), το οποίο ονομάζεται trans- παλμιτολεϊκό οξύ. Η μελέτη αυτή έρχεται να καταρρίψει τον μύθο και την παραπληροφόρηση ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών είναι καλύτερα για την υγεία.

-Βοηθάει στην διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα και στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα

-Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς μπορεί με την αντιμικροβιακή του δράση,  να δώσει ώθηση στον οργανισμό να ανταποκριθεί καλύτερα  σε περιόδους ανάρρωσης από διάφορες  ασθένειες όπως γρίπη κ.α

-Βοηθάει στην υγεία των οστών και στην προστασία από οστεοπόρωση, καθώς δυναμώνει τα οστά των ηλικιωμένων, τα οποία με τον χρόνο γίνονται πιο μαλακά και εύθραυστα, αλλά και στην φυσιολογική ανάπτυξη των οστών των παιδιών και γενικά στην διατήρηση της καλής υγείας των οστών

-Μπορεί να βοηθήσει σε δερματικές ασθένειες οι οποίες οφείλονται είτε σε έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β είτε σε μειωμένη απορρόφηση τους

-Προλαμβάνει μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος

-Το γιαούρτι μπορεί να καταναλωθεί πιο ανεκτά από άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στην λακτόζη, αφού είναι πιο εύπεπτο από το γάλα

ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Αποτελεί επίσης ένα βασικό σύμμαχο στο αδυνάτισμα και ένα ιδανικό σνακ με λίγες θερμίδες, που όταν συνδυάζεται με μέλι φρούτα και ξηρούς καρπούς αποτελεί ένα χορταστικό σνακ και ένα γευστικό υποκατάστατο, που μπορεί να ξεγελάσει την επιθυμία για γλυκό. Δεν αντικαθιστά βέβαια κανένα βασικό γεύμα και δεν είναι σωστή η άποψη ότι ξεκινώντας δίαιτα θα καταναλώνουμε κυρίως γιαούρτια. Χρησιμοποιείται σαν σνακ ή σαν γευματίδιο.

ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

Σε περιόδους άθλησης είναι ένα πολύ καλό σνακ επίσης και μια πολλή καλή πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους. Αποτελεί ένα ελαφρύ γεύμα πριν το γυμναστήριο (αν δεν προλαβαίνουμε να καταναλώσουμε πλήρες γεύμα), όταν συνδυαστεί με φρούτα όπως μπανάνα, μέλι, ξηρούς καρπούς και δημητριακά κυρίως κουάκερ.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

-Να προτιμάμε να καταναλώνουμε το παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα και όχι τα επιδόρπια γιαουρτιού του εμπορίου και τα light γιαούρτια, τα οποία θα μας στερήσουν όλα τα καλά λιπαρά που χρειαζόμαστε. Η  διαφορά στις θερμίδες είναι πολύ μικρή περίπου 50 θερμίδες  και δεν αξίζει να στερούμε από τον οργανισμό μας όλα τα τεράστια οφέλη που βρίσκουμε μόνο στο πλήρες γιαούρτι.

Ένα κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες έχει περίπου 170 θερμίδες έναντι του ημιαποβουτυρωμένου (2/%) που έχει περίπου 120 θερμίδες.

 -Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις υγείας  η χρήση των ημιαποβουτυρωμένων (2% ή 0%) είναι χρήσιμη

-Ακόμη και σε περιόδους δίαιτας μπορούμε να καταναλώνουμε μικρότερη ποσότητα από το πλήρες γιαούρτι για να αποφύγουμε τα γιαούρτια 2% και τις δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία μας, από την χημική επεξεργασία των light  προιόντων

-Σε καμία περίπτωση να μην προτιμάμε να καταναλώνουμε  στην καθημερινή μας διατροφή γιαούρτι με 0% λιπαρά, χωρίς αυτό να επιβάλλεται από κάποιο πρόβλημα υγείας, γιατί έτσι θα εμποδίσουμε την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών από τον οργανισμό μας  με πολύ δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία μας.

Από όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι το γιαούρτι είναι  μια τροφή αναντικατάστατη με μεγάλη διατροφική αξία, μια τροφή που πρέπει να βρίσκεται στο καθημερινή μας διατροφή και στο ψυγείο μας.

ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

-Μπορούμε να το καταναλώσουμε ως σνακ στο δεκατιανό ή στο απογευματινό με φρούτα, μέλι, ξηρούς καρπούς ή σαν πρωινό με κουάκερ, μέλι και ξηρούς καρπούς

-Να αντικαταστήσουμε με αυτό βλαβερά και παχυντικά τρόφιμα όπως μαγιονέζες

-Μια πολλή καλή πρόταση για ένα πλήρες γεύμα με μεγάλη διατροφική αξία παραμένει το γιαούρτι με ρύζι

-Μπορούμε να το καταναλώσουμε και σαν γευματίδιο προ ύπνου και να διατηρήσουμε τα επίπεδα γλυκόζης σταθερά, ώστε την επόμενη μέρα να μην πεινάμε

-Να το χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες π.χ με παντζάρια


ΧΑΣΤΕ ΚΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ-ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

2015-04-28 17:02

Καθώς το καλοκαίρι σιγά -σιγά φτάνει, αρχίζει το άγχος της παραλίας και των περιττών κιλών που ίσως να έχουμε. Πολλοί μπορεί να σκεφτόμαστε ότι δεν έχουμε προλάβει να χάσουμε τα κιλά που θέλαμε ώστε να βγούμε στην παραλία και να νιώθουμε όμορφα με το σώμα μας. Όμως υπάρχει ακόμα χρόνος. Έχουμε μπροστά μας 2 μήνες για να φτάσουμε στην καρδιά του καλοκαιριού και να χάσουμε κάποια κιλά που μας προβληματίζουν.

Σωστά σχεδιασμένο διαιτολόγιο

Η σωστή απώλεια βάρους μπορεί να γίνει με ασφάλεια μόνο με την βοήθεια κάποιου ειδικού
διαιτολόγου, ο οποίος θα μας εξασφαλίσει μέσα από ένα σωστά σχεδιασμένο και ισορροπημένο διαιτολόγιο που θα περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων μια σταθερή απώλεια βάρους, δίνοντας ταυτόχρονα στον οργανισμό μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Και φυσικά μακριά από δίαιτες λιμοκτονίας. Τα περιττά κιλά πρέπει να χάνονται με ένα συγκεκριμένο ρυθμό, χωρίς ακραίες δίαιτες και στερήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας. 'Οταν κάποιος χάσει πολύ γρήγορα κιλά, σημαίνει ότι εκτός από τη μείωση του λίπους
υπάρχει και μείωση της μυϊκής μάζας, κάτι που δεν θέλουμε να συμβεί.

Αργή αλλά σταθερή απώλεια βάρους

Θα πρέπει  να θυμάστε ότι η αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους πρέπει να είναι σταθερή και αργή. Ο ασφαλής ρυθμός απώλειας βάρους σύμφωνα με μελέτες και αυτός που προτείνεται, είναι 0,5-1 κιλό την εβδομάδα, εκτός από περιπτώσεις αυξημένης παχυσαρκίας όπου ο ρυθμός απώλειας είναι πιο γρήγορος.  Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται

όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απώλεια λίπους, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι δεν θέτουμε σε
κίνδυνο την υγεία μας, καθώς δεν υπάρχει σοβαρή απώλεια θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό μας.

Αντίθετα, οι διαρκείς εξαντλητικές δίαιτες, που στηρίζονται σε χαμηλή πρόσληψη θερμίδων μπλοκάρουν το μεταβολισμό μας, με αποτέλεσμα όταν αυξήσουμε έστω και λίγο την πρόσληψη τροφής, να επαναπροσλαμβάνουμε τα κιλά που χάσαμε. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μπορούν να βλάψουν σοβαρά τον οργανισμό μας.

Η  ιδανική απώλεια βάρους είναι περίπου 3-4 κιλά τον μήνα.

Απώλεια 6-8 κιλά σε 2 μήνες  μέχρι τις διακοπές

Μπορεί να φαίνεται μικρός ο αριθμός 3-4 κιλά τον μήνα, αλλά είναι μεγάλος αν σκεφτούμε ότι μπορούμε να χάσουμε 6-8 κιλά σε 2 μήνες μέχρι το καλοκαίρι που θα ξεκινήσουν οι διακοπές
και να νιώσουμε περισσότερο αυτοπεποίθηση με το σώμα μας, ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε προφυλάξει και διασφαλίσει την υγεία του οργανισμού μας, μέσα από μια σωστή διατροφή.


ΜΠΑΝΑΝΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ-ΕΝΑ ΓΛΥΚΟ ΣΝΑΚ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ-ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

2015-03-29 17:03

'Ενα ιδανικό σνακ που καλύπτει όλες τις ώρες την ανάγκη μας για κάτι γλυκό, χωρίς να μας επιβαρύνει με περιττές θερμίδες ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που θα μας προσφέρουν υγεία και ευεξία.

Η μπανάνα θα μας δώσει πολλή ενέργεια καθώς είναι υψηλή σε θρεπτικά συστατικά.

 Έχει πολλές φυτικές ίνες και παρέχει βιταμίνες Α, Β, C, Ε καθώς και ιχνοστοιχεία (κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο).

Οι μπανάνες  θεωρούνται από τους περισσότερους ως  παχυντικό φρούτο και πολλοί τις  αποφεύγουν λανθασμένα όμως, γιατί μια μπανάνα μας δίνει περίπου στις 120 θερμίδες (ανάλογα και με το μέγεθος) και δεν πρόκειται να μας παχύνει..

Επιπλέον θα βοηθήσουν στην ψυχολογική μας διάθεση όταν νιώθουμε άσχημα λόγω των υψηλών επιπέδων τρυπτοφάνης που περιέχουν που μετατρέπεται σε σεροτονίνη.

Το μέλι είναι ένα προιόν με μεγάλη βιολογική αξία που θα μας γλυκάνει ευχάριστα, ενώ  με τα θρεπτικά στοιχεία στοιχεία που περιέχει θα μας χαρίσει ευεξία και υγεία.. Περιέχει υδατάνθρακες, βιταμίνες, πρωτεΐνες, ένζυμα, οργανικά οξέα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και νερό, ουσίες απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μια κουταλια κομπόστας θα μας δώσει περίπου 64 θερμίδες..

Η κανέλα θα αρωματίσει ευχάριστα το σνάκ μας και θα βοηθήσει στην ρύθμιση της γλυκόζης αίματος ώστε να μην πεινάμε..

 

ΤΟΝΟΣ-ΣΟΛΩΜΟΣ-ΞΙΦΙΑΣ-ΨΑΡΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ-ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

2015-02-09 23:15

Τα ψάρια αυτά περιέχουν αυξημένη ποσότητα υδραργύρου που προέρχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό ο οποίος είναι μολυσμένος. Ο υδράργυρος όταν συσσωρευτεί στον οργανισμό προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο ,το κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι ύποπτος για καρκινογένεση. Κυρίως οι έγκυες γυναίκες πρέπει να μην καταναλώνουν αυτή την κατηγορία ψαριών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά και ο κάθε καταναλωτής θα  πρέπει να γνωρίζει, ότι καταναλώνοντας αυτά τα ψάρια θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του συσσωρεύοντας στον οργανισμό του πολύ επικίνδυνες ουσίες. Ο σολωμός ιχθυοτροφείων αλλά και ξιφίας και ο τόνος περιέχουν πολυχλωριομένα διφαινύλια (κλοφέν,.PCBs) τα οποία συσσωρεύονται  στον οργανισμό, δρουν αθροιστικά και προκαλούν βλάβες στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού και είναι ύποπτα για καρκινογενέσεις.

Επομένως θα πρέπει να τα αποφεύγουμε και να προτιμάμε ελληνικά ψάρια όπως  το φαγκρί, τα λιθρίνια,  τα μελανούρια κ.α αλλά και άλλα πιο φθηνά και προσιτά ψάρια όπως γαύρος, μαρίδα, κολιοί  γόπες κ.α  τα οποία είναι περισσότερο ασφαλή  και απαραίτητα για την υγιεινή διατροφή.

Διατροφικά tips - Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο για τηγάνισμα-ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

2015-01-21 16:49

Το ελαιόλαδο είναι το πιο κατάλληλο λάδι για μαγείρεμα στο τηγάνι, γιατί λόγω της αυξημένης ανθεκτικότητας του στις υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος, οξειδώνεται λιγότερο από τα σπορέλαια επειδή περιέχει σε μικρότερο ποσοστό πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (λινελαϊκό οξύ, α-λινολενικό οξύ) και μεγαλύτερο ποσοστό μονοακόρεστα (ελαϊκό οξύ) λιπαρά οξέα. Έτσι κατά το τηγάνισμα περιορίζεται αισθητά ο σχηματισμός υπεροξειδίων και ελεύθερων ριζών, τα οποία έχουν αρνητική επίδραση στην λειτουργία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, στο συκώτι, στην καρδιά και στις αρτηρίες και γενικά θεωρούνται ως καρκινογόνα. Καλό είναι όμως να μη χρησιμοποιούμε το ίδιο λάδι για περισσότερα από 3 τηγανίσματα.

ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ - ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗΣ
Στοιχεία επικοινωνίας Τηλ.6932597769
Email stellagerak7@gmail.com

 

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ-ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

2014-12-23 14:48

 

 

Το θέμα της δίαιτας που αποσκοπεί από την μια στην διατήρηση της υγείας και από την άλλη στην θεραπεία από προϋπάρχουσες ασθένειες απασχόλησε ιδιαίτερα τον καινοτόμο και θεμελιωτή της Ιατρικής Επιστήμης Ιπποκράτη, με το έργο και την διδασκαλία του οποίου καθορίστηκαν οι αρχές της Ολιστικής Διαιτολογίας.

Ο Ιπποκράτης γεννήθηκε στην Κω το 460 π.χ. Η θεραπευτική του κατεύθυνση όσον αφορά και την Ιατρική και την Διαιτητική στρέφεται προς την ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου  τον οποίο αντιμετωπίζει ως ψυχοσωματική ολότητα.

 

Η ισορροπία το κλειδί της υγείας

 

Στο έργο του ¨Περί Διαίτης¨, ο Ιπποκράτης επισημαίνει ότι η γνώση της ανθρώπινης φύσης και η διάκριση των στοιχείων από τα οποία αποτελείται, είναι απαραίτητη για να μπορέσει κανείς να γράψει σωστά για την διατροφή. Εκτός όμως από αυτό θα πρέπει να γνωρίζει τις ιδιότητες των τροφών και των ποτών από τα οποία αποτελείται η ανθρώπινη διατροφή και την δύναμη που η κάθε μια διαθέτει.

Σημαντική όμως είναι και η σχέση μεταξύ τροφής και άσκησης καθώς συμβάλλουν αμοιβαία στην επίτευξη και διατήρηση της υγείας.

Ο Ιπποκράτης αναφέρει ότι αν μπορούσε να προσδιοριστεί με απόλυτη ακρίβεια για κάθε άτομο η σωστή αναλογία τροφής και άσκησης, χωρίς πλεόνασμα ή έλλειψη θα είχε ανακαλυφθεί ο τρόπος για την εξασφάλιση της ανθρώπινης υγείας. Δυστυχώς κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί καθώς είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσει κανείς την ακριβή ποσότητα τροφής και άσκησης. Ακόμη και μια μικρή δυσαναλογία ανάμεσα σε αυτά τα δύο μπορεί να οδηγήσει σε κατάχρηση και κατά συνέπεια σε αρρώστια.

 

Συμβουλές διατροφής για κάθε εποχή και τύπο σώματος

 

Η διατροφή κατά τον Ιπποκράτη καθορίζεται από τις εποχές του έτους, τις μεταβολές του καιρού, από τον σωματότυπο, την ηλικία ακόμα και από τις κλιματολογικές συνθήκες. Στα έργα του δίνονται συμβουλές για τις τέσσερις εποχές του έτους, όσον αφορά τον τρόπο διατροφής ενός συνηθισμένου, φυσιολογικού ανθρώπου, του οποίου η εργασία δεν απαιτεί κάτι το ιδιαίτερο.

Ξεκινώντας από τον Χειμώνα συμβουλεύει τους ανθρώπους να τρώνε όσο το δυνατόν περισσότερο και να πίνουν λιγότερο. Το ποτό να είναι κρασί λίγο αραιωμένο και οι τροφές κυρίως ψωμί και ψητά.

Την Άνοιξη να πίνουν κρασί περισσότερο αραιωμένο και να τρώνε λιγότερη ποσότητα τροφής αντικαθιστώντας το σταρένιο ψωμί με κριθαρένιο.

Το Καλοκαίρι να πίνουν κρασί νερωμένο και τρέφονται με κριθαρένιο ψωμί και βρασμένα φαγητά για να διατηρείται το σώμα δροσερό.

Το Φθινόπωρο οι τροφές πρέπει να αυξηθούν  και πάλι και να γίνουν πιο στεγνές και το κρασί να είναι λιγότερο αραιωμένο, ώστε να προετοιμαστεί το σώμα για τον ερχομό του χειμώνα.

Όσον αφορά τον σωματότυπο, ο Ιπποκράτης συμβουλεύει τα παχύσαρκα άτομα το μεγαλύτερο διάστημα του έτους να ακολουθούν στεγνή δίαιτα γιατί το σώμα τους είναι υγρό, ενώ αντίθετα τα λιπόσαρκα άτομα να ακολουθούν δίαιτα πιο υγρή γιατί το σώμα τους είναι στεγνό. Επίσης τα ηλικιωμένα άτομα να ακολουθούν στεγνή δίαιτα κυρίως γιατί το σώμα τους είναι υγρό και χαλαρό.

Σε σχέση με την άσκηση ο Ιπποκράτης συμβουλεύει το περπάτημα τον χειμώνα να είναι πιο γρήγορο σε σχέση με το καλοκαίρι και οι παχύσαρκοι να περπατούν πιο γρήγορα σε σχέση με τους αδύνατους.

Οι ιδιότητες των τροφών

 

Στο έργο του επίσης αναφέρεται στις ιδιότητες πολλών τροφών σε βασικές κατηγορίες τροφίμων. Ξεκινώντας από το ψωμί θεωρεί το σιτάρι  πιο δυναμωτικό από το κριθάρι αλλά λιγότερο υπακτικό, το ψωμί που ψήνεται στον φούρνο περισσότερο θρεπτικό από την σχάρα γιατί καίγεται λιγότερο από την φωτιά, το ψωμί από σιμιγδάλι δυναμωτικό αλλά  πιο δυναμωτικό από όλα θεωρεί το ψωμί από πλιγούρι.

Όσον αφορά τα λαχανικά, θρεπτικά θεωρούνται τα μπιζέλια, τα φασόλια, τα άσπρα ρεβίθια, τα κουκιά. Επίσης στην κατηγορία των δυναμωτικών τροφίμων ανήκει το κεχρί και ο λιναρόσπορος. Το σέλινο αναφέρεται ως διουρητικό όπως και ο δυόσμος, ενώ ο άνηθος ως στυπτικός.

Από τα φρούτα, τα ώριμα αχλάδια διευκολύνουν τις κενώσεις και καθαρίζουν τα σπλάχνα, ενώ τα άγουρα είναι στυπτικά. Ο χυμός μήλου αναφέρεται ως διουρητικός, ενώ τα μούρα και οι σταφίδες διευκολύνουν το έντερο.

 

Οι προσωπικές συνήθειες

 

Σε ένα άλλο σημαντικό κομμάτι στο έργο του που έχει να κάνει με τις συνήθειες του κάθε ατόμου, αναφέρεται στην απότομη μεταβολή του διαιτολογίου η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη και εξασθένιση του οργανισμού. Για τον λόγο αυτό ο Ιπποκράτης συμβουλεύει αυτή η μεταβολή να γίνεται σταδιακά. Γιατί ο οργανισμός ανέχεται τροφές που έχει συνηθίσει ακόμη κι αν είναι κακής ποιότητας, ενώ δεν ανέχεται εύκολα τροφές που δεν έχει συνηθίσει ακόμα κι αν θεωρούνται καλές.

 

Διατροφικές ελλείψεις και υποσυνείδητο

 

 Προχωρώντας ακόμη περισσότερο  ασχολείται  και με το υποσυνείδητο όπου μέσα από τα όνειρα εξηγεί διατροφικές ελλείψεις και διακρίνει προμηνύματα ασθενειών.

 

Η τροφή ως μέσο θεραπείας

 

Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη από την μια η τροφή είναι το μέσο που μπορεί να οδηγήσει στην υγεία ή να θεραπεύσει μια ασθένεια, από την άλλη όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την διερεύνηση της ανθρώπινης φύσης του κάθε ατόμου ξεχωριστά, των εσωτερικών του αναγκών, των συνηθειών και του τρόπου ζωής του, κάτι που θα πρέπει να αποτελεί βασική θεμελιώδης αρχή για όλους όσους ασχολούνται με την επιστήμη της διατροφής σήμερα.

Επομένως ένα τόσο μεγαλειώδες έργο για την διατροφή όπως αυτό του Ιπποκράτη μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η σύνταξη μιας δίαιτας εμπεριέχει μεγάλη ευθύνη και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται επιπόλαια, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να εξετάζεται από  την μια το είδος της τροφής που θα χορηγηθεί και κατά πόσον αυτή θα ωφελήσει ένα υγειές άτομο και δεν θα το βλάψει αλλά θα το διατηρήσει υγειές και κατά πόσον από την άλλη θα καταφέρει να βοηθήσει το σώμα να ανταποκριθεί κατάλληλα ώστε να θεραπεύσει μια ασθένεια

 

 

<< 1 | 2 | 3 | 4 >>