ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ-ΤΡΩΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ-ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

2021-04-19 00:56

Η υπερβολική κατανάλωση προϊόντων επεξεργασμένου κρέατος, αλλαντικών, σε καθημερινή βάση, αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου όπως καρκίνο του παχέος εντέρου, στομάχου, οισοφάγου κ.α

Οι βιομηχανίες τροφίμων προκειμένου να βελτιώσουν την εμφάνιση, την γεύση και να αυξήσουν την διάρκεια ζωής των αλλαντικών, προσθέτουν σε αυτά νιτρικά και νιτρώδη άλατα ως συντηρητικά.

ΝΙΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΝΙΤΡΩΔΗ ΑΛΑΤΑ

Οι ουσίες αυτές αντιδρούν με ενδογενείς αμίνες του οργανισμού και σχηματίζουν τις νιτροζαμίνες, οι οποίες είναι καρκινογόνες.

ΚΑΠΝΙΣΤΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ
Στα καπνιστά αλλαντικά τα πράγματα είναι χειρότερα, καθώς παράγονται κατά την διάρκεια της επεξεργασίας του καπνίσματος και άλλες ουσίες, όπως πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, οι οποίοι είναι εξαιρετικά τοξικοί για τον άνθρωπο και έχουν ενοχοποιηθεί για αύξηση καρκίνου στο πεπτικό σύστημα.

ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα αλλαντικά γαλοπούλας, που μπορεί να παρουσιάζονται ως «αθώα», λόγω του ότι περιέχουν λιγότερα λιπαρά, αλλά είναι το ίδιο επικίνδυνα με τα υπόλοιπα αλλαντικά καθώς περιέχουν ακριβώς τα ίδια.