ΓΙΑΟΥΡΤΙ-ΥΓΕΙΑΡΤΟΣ=Ο ΑΡΤΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ-ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

2015-10-06 17:29

Μια τροφή,  εύπεπτη,  πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και απαραίτητη στην καθημερινή μας διατροφή για την διατήρηση της καλής υγείας αλλά και της μακροζωίας.

Δίκαια οι αρχαίοι το ονόμαζαν «υγείαρτο», δηλαδή «ο άρτος της υγείας», αφού είναι μια τροφή με θαυματουργές ιδιότητες που συμβάλουν στην διατήρηση της υγείας αλλά και στην αποκατάσταση της.

ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

 Τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με πολλές θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες όπως:

-Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που χωνεύονται εύκολα

-Ασβέστιο , μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο, φώσφορο

-Βιταμίνες Β2, Β12, Βιτ.Α, Βιτ D

-Ζωντανούς μικροοργανισμούς (που προέρχονται από την ζύμωση του γάλακτος), οι οποίοι ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και  βελτιώνουν τις γαστρικές εκκρίσεις

ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Εκτός από την θρεπτική του αξία παρουσιάζει θεραπευτικές  ιδιότητες και πολλές φορές λειτουργεί σαν φυσικό αντιβιοτικό, που καταπολεμά πολλές ασθένειες.

-Δρα ευεργετικά σε όλο το πεπτικό σύστημα και ανακουφίζει  από αέρια και πόνο εντέρων.

Τα ένζυμα που περιέχει διευκολύνουν την πέψη

- Οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που περιέχει εμποδίζουν την απορρόφηση τοξινών και λειτουργούν σαν φυσικά αντιβιοτικά που σκοτώνουν επιβλαβείς μικροοργανισμούς και καταπολεμούν πολλές ασθένειες

- Περιέχει προβιοτικούς παράγοντες  που διασπούν ξένες προς τον οργανισμό ουσίες, που είναι καρκινογόνες. Ειδικά σε θεραπεία με αντιβιοτικά η κατανάλωση του είναι απαραίτητη για την προστασία της εντερικής χλωρίδας και την αποκατάστασης της, η οποία καταστρέφεται από τα αντιβιοτικά.

-Σύμφωνα με μελέτη από ερευνητές από την σχολή της Δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ, τα λιπαρά που περιέχει το πλήρες γιαούρτι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του Διαβήτη τύπου 2. Αυτό οφείλεται σε ένα λιπαρό οξύ που περιέχεται στο πλήρες γιαούρτι, στο πλήρες γάλα και σε όλα τα πλήρες γαλακτοκομικά προϊόντα (τυριά, άσπρο βούτυρο), το οποίο ονομάζεται trans- παλμιτολεϊκό οξύ. Η μελέτη αυτή έρχεται να καταρρίψει τον μύθο και την παραπληροφόρηση ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών είναι καλύτερα για την υγεία.

-Βοηθάει στην διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα και στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα

-Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς μπορεί με την αντιμικροβιακή του δράση,  να δώσει ώθηση στον οργανισμό να ανταποκριθεί καλύτερα  σε περιόδους ανάρρωσης από διάφορες  ασθένειες όπως γρίπη κ.α

-Βοηθάει στην υγεία των οστών και στην προστασία από οστεοπόρωση, καθώς δυναμώνει τα οστά των ηλικιωμένων, τα οποία με τον χρόνο γίνονται πιο μαλακά και εύθραυστα, αλλά και στην φυσιολογική ανάπτυξη των οστών των παιδιών και γενικά στην διατήρηση της καλής υγείας των οστών

-Μπορεί να βοηθήσει σε δερματικές ασθένειες οι οποίες οφείλονται είτε σε έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β είτε σε μειωμένη απορρόφηση τους

-Προλαμβάνει μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος

-Το γιαούρτι μπορεί να καταναλωθεί πιο ανεκτά από άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στην λακτόζη, αφού είναι πιο εύπεπτο από το γάλα

ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Αποτελεί επίσης ένα βασικό σύμμαχο στο αδυνάτισμα και ένα ιδανικό σνακ με λίγες θερμίδες, που όταν συνδυάζεται με μέλι φρούτα και ξηρούς καρπούς αποτελεί ένα χορταστικό σνακ και ένα γευστικό υποκατάστατο, που μπορεί να ξεγελάσει την επιθυμία για γλυκό. Δεν αντικαθιστά βέβαια κανένα βασικό γεύμα και δεν είναι σωστή η άποψη ότι ξεκινώντας δίαιτα θα καταναλώνουμε κυρίως γιαούρτια. Χρησιμοποιείται σαν σνακ ή σαν γευματίδιο.

ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

Σε περιόδους άθλησης είναι ένα πολύ καλό σνακ επίσης και μια πολλή καλή πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους. Αποτελεί ένα ελαφρύ γεύμα πριν το γυμναστήριο (αν δεν προλαβαίνουμε να καταναλώσουμε πλήρες γεύμα), όταν συνδυαστεί με φρούτα όπως μπανάνα, μέλι, ξηρούς καρπούς και δημητριακά κυρίως κουάκερ.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

-Να προτιμάμε να καταναλώνουμε το παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα και όχι τα επιδόρπια γιαουρτιού του εμπορίου και τα light γιαούρτια, τα οποία θα μας στερήσουν όλα τα καλά λιπαρά που χρειαζόμαστε. Η  διαφορά στις θερμίδες είναι πολύ μικρή περίπου 50 θερμίδες  και δεν αξίζει να στερούμε από τον οργανισμό μας όλα τα τεράστια οφέλη που βρίσκουμε μόνο στο πλήρες γιαούρτι.

Ένα κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες έχει περίπου 170 θερμίδες έναντι του ημιαποβουτυρωμένου (2/%) που έχει περίπου 120 θερμίδες.

 -Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις υγείας  η χρήση των ημιαποβουτυρωμένων (2% ή 0%) είναι χρήσιμη

-Ακόμη και σε περιόδους δίαιτας μπορούμε να καταναλώνουμε μικρότερη ποσότητα από το πλήρες γιαούρτι για να αποφύγουμε τα γιαούρτια 2% και τις δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία μας, από την χημική επεξεργασία των light  προιόντων

-Σε καμία περίπτωση να μην προτιμάμε να καταναλώνουμε  στην καθημερινή μας διατροφή γιαούρτι με 0% λιπαρά, χωρίς αυτό να επιβάλλεται από κάποιο πρόβλημα υγείας, γιατί έτσι θα εμποδίσουμε την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών από τον οργανισμό μας  με πολύ δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία μας.

Από όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι το γιαούρτι είναι  μια τροφή αναντικατάστατη με μεγάλη διατροφική αξία, μια τροφή που πρέπει να βρίσκεται στο καθημερινή μας διατροφή και στο ψυγείο μας.

ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

-Μπορούμε να το καταναλώσουμε ως σνακ στο δεκατιανό ή στο απογευματινό με φρούτα, μέλι, ξηρούς καρπούς ή σαν πρωινό με κουάκερ, μέλι και ξηρούς καρπούς

-Να αντικαταστήσουμε με αυτό βλαβερά και παχυντικά τρόφιμα όπως μαγιονέζες

-Μια πολλή καλή πρόταση για ένα πλήρες γεύμα με μεγάλη διατροφική αξία παραμένει το γιαούρτι με ρύζι

-Μπορούμε να το καταναλώσουμε και σαν γευματίδιο προ ύπνου και να διατηρήσουμε τα επίπεδα γλυκόζης σταθερά, ώστε την επόμενη μέρα να μην πεινάμε

-Να το χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες π.χ με παντζάρια