Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΧΑΙΝΕΙ-ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

2015-03-16 17:28

Έχει βρεθεί σε έρευνες ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης σχετίζεται με την παχυσαρκία.

 Αυτό οφείλεται εν μέρει στις διαφημίσεις που προωθούν ανθυγιεινά τρόφιμα πλούσια σε κακές μορφές λίπους και γενικά αρνητικά πρότυπα διατροφής, αλλά και στο γεγονός ότι συνήθως όταν βλέπουμε τηλεόραση τρώμε μηχανικά με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο ενώ κινούμαστε λιγότερο.
Η τηλεθέαση σε μεγάλο βαθμό και η καθήλωση στον καναπέ ενοχοποιείται κυρίως για την κοιλιακή παχυσαρκία, δηλαδή για την συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Οι περισσότεροι από τους φανατικούς τηλεθεατές  καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ανθυγιεινών «σνακς», ενώ ταυτόχρονα οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν καμία απολύτως σωματική δραστηριότητα.

Η τηλεόραση επηρεάζει ακόμα και το μέγεθος της μερίδων φαγητού. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τρώμε μπροστά στην τηλεόραση τρώμε περισσότερο γιατί επικεντρωνόμαστε περισσότερο σε αυτό που βλέπουμε και όχι στην ποσότητα και στο τι τρώμε.

Δυστυχώς όμως αυξάνοντας τον χρόνο τηλεοπτικής παρακολούθησης υπονομεύουμε σοβαρά την υγεία μας, καθώς αυξάνεται  ο κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας και μιας σειράς σοβαρών νοσημάτων τα οποία σχετίζονται με αυτήν αλλά και τον τρόπο ζωής γενικότερα όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση κ.α

 Γι αυτό είναι καλό να μειώνουμε τον χρόνο που βλέπουμε τηλεόραση ώστε να αποφύγουμε να τρώμε άσκοπα και να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο σε άλλες δραστηριότητες που κάνουν καλό στην υγεία μας, όπως το περπάτημα, γυμναστική κ.α που θα μας βοηθήσουν να ρυθμίζουμε την όρεξη μας, να βελτιώσουμε τον μεταβολισμό μας και να διατηρήσουμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα.