Η ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΗ-ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

2015-12-13 16:33

Η ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Η θεωρία ότι η ζάχαρη βλάπτει την υγεία είναι απλός ένας μύθος από τις βιομηχανίες τροφίμων για να πλασάρουν άλλα τρόφιμα με άλλα γλυκαντικά και να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους ως πιο υγιεινά επειδή είναι απαλλαγμένα από την ζάχαρη. Όμως δεν υπάρχει καμία επιβεβαιωμένη έρευνα που να συσχετίζει την ζάχαρη με την παχυσαρκία και άλλες ασθένειες (όπως καρδιοπάθειες, Διαβήτη κ.α) . Στην περίπτωση της καρδιάς δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι αποτελεί αθηρωματογόνο παράγοντα, αυξάνοντας τις καρδιοπάθειες, αλλά και στην περίπτωση του Διαβήτη δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα. Όσον αφορά την παχυσαρκία, αυτή  είναι αποτέλεσμα πρόσληψης υπερβολικών
θερμίδων ανεξάρτητα από την πηγή από την οποία προέρχονται.

Απλώς τρόφιμα στα οποία προστίθενται ζάχαρη, όπως τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και τα επεξεργασμένα τρόφιμα εμπορίου  π.χ. μπισκότα,  κέικ, κρουασάν μπορεί να περιέχουν περισσότερα πρόσθετα σάκχαρα και βούτυρα κακής προέλευσης, με αποτέλεσμα καταναλώνοντας αυτές τις  τροφές οι οποίες από μόνες τους είναι παχυντικές, να αυξηθεί  το σωματικό μας  βάρος με την πάροδο του χρόνου. Γι αυτό καλό είναι να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε αυτές τις τροφές όχι λόγω της ζάχαρης, αλλά λόγω των βλαβερών για την υγεία και παχυντικών συστατικών που αυτά περιέχουν. Η μόνη επιβεβαιωμένη έρευνα για βλάβη της ζάχαρης αφορά την τερηδόνα των δοντιών.

Η ΖΑΧΑΡΗ ΕΧΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΛΟΓΙΚΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ

Είναι ένα είδος υδατάνθρακα που παρέχει ενέργεια για το σώμα με τη μορφή γλυκόζης. Η ζάχαρη δεν προστίθεται μόνο στα τρόφιμα, αλλά σε κάποια βρίσκεται ήδη από την αρχική τους σύσταση, σε φυσικά σάκχαρα (όπως ορισμένα φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά). Τα τρόφιμα αυτά, που περιέχουν φυσικά σάκχαρα, συνήθως παρέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Τα σάκχαρα αυτά και γενικά οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Είναι τα καύσιμα του οργανισμού.  Ο εγκέφαλός μας για να λειτουργήσει κανονικά χρειάζεται σημαντικά ποσά γλυκόζης, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα όπως η υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα) , αλλά και διάφοροι άλλοι ιστοί οι λεγόμενοι γλυκοζοεξαρτόμενοι ιστοί,  εξαρτούν την επιβίωση τους από την γλυκόζη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Προσωπική μου άποψη είναι ότι η ζάχαρη θα πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωσή της, αλλά όχι να αποκλειστεί από την διατροφή μας, καθώς παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο σε βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Επίσης να μην την αντικαταστήσουμε με άλλα τεχνητά γλυκαντικά τα οποία είναι χειρότερα για την υγεία μας καθώς είναι καρκινογόνα, ούτε με στέβια η οποία είναι μερικώς φυσική και κυκλοφόρησε στην αγορά χωρίς μελέτη για τις συνέπειες της.

Το μόνο γλυκαντικό που μπορούμε να την αντικαταστήσουμε χωρίς όμως να την αφαιρέσουμε τελείως από την διατροφή μας είναι το μέλι, το οποίο θα προσφέρει στον οργανισμό μας και άλλα πολύτιμα συστατικά. Ας προσθέσουμε ζάχαρη στον καφέ μας σε λογικές ποσότητες, μέλι στα ροφήματα μας, ας φτιάξουμε σπιτικά γλυκά και μαρμελάδες με ζάχαρη ή μέλι και ας αποφύγουμε όσο μπορούμε τις επεξεργασμένες τροφές του εμπορίου που περιέχουν ζάχαρη γιατί έτσι κι αλλιώς βλάπτουν την υγεία μας..