3 ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΝΑ..ΜΗΠΩΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΒΕΡΑ;-ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ
Η διατροφή μας για να θεωρείται υγιεινή θα πρέπει να μην περιλαμβάνει τρόφιμα βλαβερά για την υγεία. Αυτό είναι κάτι που όλοι το γνωρίζουμε.
Αυτό όμως που μπορεί να μην έχουμε καταλάβει ή αντιληφθεί, είναι ότι μπορεί να καταναλώνουμε ακόμη και κάθε μέρα κάποιες συνηθισμένες τροφές οι οποίες πιστεύουμε ότι είναι υγιεινές, αλλά η πραγματικότητα να είναι εντελώς διαφορετική και να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Ας δούμε 3 βασικά ανθυγιεινά τρόφιμα που μπορεί να καταναλώνουμε καθημερινά και να τα θεωρούμε υγιεινά, τα οποία μπορούν να βλάψουν την υγεία μας.
Ας δούμε όμως και ποια είναι εκείνα τα 3 τρόφιμα με τα οποία μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας.
1.ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ-ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ
Μπορεί να γνωρίζουμε ότι τα αλλαντικά είναι επικίνδυνα και βλαβερά για την υγεία μας, όμως πολλοί από εμάς μπορεί να πιστεύουμε ότι τα αλλαντικά γαλοπούλας είναι πιο υγιεινή επιλογή και να τα προτιμάμε επειδή είναι άπαχα και δεν έχουν λιπαρά.
Το πρόβλημα όμως στα αλλαντικά δεν είναι μόνο τα λιπαρά, αλλά και όλα αυτά που περιέχονται σε αυτά και στην γαλοπούλα, γιατί και αυτή αλλαντικό είναι.
Επομένως είναι ακριβώς το ίδιο επικίνδυνη για την υγεία με τα άλλα αλλαντικά, γιατί περιέχει και αυτή νιτρικά και νιτρώδη άλατα ως συντηρητικά, τα οποία είναι καρκινογόνα.
ΝΙΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΝΙΤΡΩΔΗ ΑΛΑΤΑ ΣΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΚΡΕΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ
Όλα τα αλλαντικά και τα επεξεργασμένα κρέατα για να διατηρήσουν το χρώμα τους και να γίνει πιο δελεαστικό, αλλά και για να επιμηκύνουν την διάρκεια ζωής τους περιέχουν αυτές τις επικίνδυνες ουσίες, οι οποίες βρίσκονται και στην γαλοπούλα (νιτρικά και νιτρώδη άλατα).
Πρόκειται για εγκεκριμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά, γιατί σταματούν την ανάπτυξη των βακτηρίων και δεν προστίθενται στα φρέσκα κρέατα.
Σύμφωνα με έρευνες η μακροχρόνια και υπερβολική κατανάλωση τους δεν είναι ασφαλής για την υγεία μας.
Οι ουσίες αυτές αντιδρούν με ενδογενείς αμίνες του οργανισμού και σχηματίζουν τις νιτροζαμίνες, οι οποίες είναι καρκινογόνες.
Πολλές μελέτες συνδέουν τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα στην περίπτωση των ζωικών τροφίμων, με ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου, του ήπατος, του παχέος εντέρου, του στομάχου κ.α.
Δεν είναι λοιπόν σωστή επιλογή τα αλλαντικά και η γαλοπούλα για τα σάντουιτς και τα σνακ που επιλέγουμε για εμάς και κυρίως για τα παιδιά και δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση σωστή και ασφαλή επιλογή για την καθημερινή διατροφή τους.
ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Υπάρχουν πολλά υγιεινά σνακ και σάντουιτς που μπορούμε να προτιμήσουμε όπως με φέτα, τυρί, ελιές, άσπρο αγελαδινό ελληνικό βούτυρο, με λαχανικά, με αυγό, κ.α
2. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΠΡΩΙΝΟΥ
Τα δημητριακά πρωινού εμφανίζονται ολοένα με πιο δελεαστικούς συνδυασμούς ως μια υγιεινή πρόταση για το πρωινό μας γεύμα.
Όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Ας δούμε γιατί:
-Είναι προτηγανισμένοι και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες.
- Είναι τεχνητά εμποτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα τεχνητά (π.χ Βιτ. D), τα οποία δεν μεταβολίζονται εύκολα από τον οργανισμό.
- Αν περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού πιθανόν να είναι γενετικά τροποποιημένο (μεταλλαγμένο), καθώς είναι πολύ χαμηλότερου κόστους, ενώ μπορεί να περιέχουν γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι. Το καλαμπόκι και η σόγια είναι από τα πιο ευρέως διαδεδομένα μεταλλαγμένα τρόφιμα παγκοσμίως.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Η γενετική τροποποίηση μεταβάλλει τη γενετική σύσταση ενός οργανισμού και αφορά την προσθήκη ή την αφαίρεση ή αντικατάσταση ενός γονιδίου.
Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα έχουν υποστεί αλλαγές στο DNA τους, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της γενετικής μηχανικής.
Έχει αποδειχθεί μέσα από πολλές επιστημονικές έρευνες πως τα τρόφιμα αυτά βλάπτουν σοβαρά την υγεία και οι επιπτώσεις τους είναι άγνωστες και ανεξέλεγκτες. Οι βασικότεροι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία είναι μεταφορά αλλεργιών, δημιουργία ανθεκτικών μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά, πιθανότητα για επιδράσεις που έχουν σχέση με την δημιουργία καρκίνου.
ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ
Όλα τα παραπάνω που αναφέρονται για τα δημητριακά αφορούν και τις μπάρες δημητριακών, τις οποίες μπορεί να προτιμάμε ως ένα γρήγορο εύκολο σνακ νομίζοντας ότι είναι υγιεινές.
Στην περίπτωση τους όμως ισχύουν τα ίδια. Δηλαδή είναι κακή πηγή υδατανθράκων, με πιθανόν μεταλλαγμένα συστατικά και σιρόπι καλαμποκιού, ενώ τα αποξηραμένα φρούτα που περιέχουν το πιο πιθανό είναι ότι είναι μίγμα χρωστικής και ζελατίνης.
ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΠΡΩΙΝΟΥ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ
Πολλές φορές τα προτιμάμε για το πρωινό μας ή και για το βραδυνό μας γεύμα ως γρήγορη λύση μαζί με γάλα ή γιαούρτι και πιστεύουμε ότι φάγαμε ένα ελαφρύ γεύμα με λίγες θερμίδες που δεν θα μας παχύνει.
Όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Οι λίγες θερμίδες που αναγράφονται, στην πραγματικότητα απευθύνονται σε μια πολύ μικρή ποσότητα δημητριακών και φυσικά είναι αδύνατο να φάει κανείς τόση μικρή ποσότητα. Επομένως δεν είναι καθόλου ένα διαιτητικό γεύμα.
Εκτός από αυτό οι κακής ποιότητας υδατάνθρακες που περιέχουν, δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό και πιθανόν να αποθηκεύονται ως λίπος.
Άρα δεν είναι καθόλου περίεργο καταναλώνοντας ποσότητες δημητριακών να αυξήσουμε το βάρος μας ή να μην μπορούμε να χάσουμε βάρος ενώ προσπαθούμε να κάνουμε δίαιτα.
ΚΑΘΟΛΟΥ ΥΓΙΕΙΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Μπορεί να προωθούνται ως υγιεινό και θρεπτικό πρωινό για τα παιδιά όμως δεν είναι έτσι.
Πέρα από μια γρήγορη λύση και το ότι τα παιδιά λατρεύουν την σοκολατένια τις περισσότερες φορές γεύση τους και το σχήμα τους (μπαλίτσες, αστεράκια κ.α), δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα άλλο ούτε να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Το αντίθετο μπορεί να συμβεί. Δηλαδή να αρχίσουν να έχουν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά αν καταναλώνουν καθημερινά τέτοιου είδους δημητριακά και τα αντικαθιστούν με άλλα πολύ πιο θρεπτικά και υγιεινά γεύματα ή ακόμη και να αυξήσουν το βάρος τους.
ΒΡΩΜΗ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΜΠΑΡΕΣ Η ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Αντί για τα δημητριακά πρωινού μπορούμε να προτιμήσουμε νιφάδες βρώμης. Είναι η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε, για να αντικαταστήσουμε τα δημητριακά πρωινού και να έχουμε ένα πραγματικά υγιεινό πρωινό γεμάτο θρεπτικά συστατικά και ενέργεια. Είναι απλό γεύμα ή γευματίδιο, χωρίς πρόσθετα, φυσικό και με το γάλα ή το γιαούρτι μας και με μέλι που έχουμε εμείς στο σπίτι, πραγματικά μόνο καλό μπορεί να μας κάνει. Για να αποφύγουμε τις μπάρες του εμπορίου ας φτιάξουμε δικές σπιτικές μπάρες με ξηρούς καρπούς, φρούτα και μέλι για να ξέρουμε με σιγουριά και ασφάλεια τι περιέχουν.
ΒΡΩΜΗ - ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Η βρώμη είναι από τα τρόφιμα που δεν ανήκουν στα γενετικά τροποποιημένα και έχει τεράστια οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσια σε μια σειρά σημαντικών μετάλλων, βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Περιέχει:
-βιταμίνες του συμπλέγματος Β ( Βιτ. Β1, Β2, Β3, Β6) που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
-χαλκό ,σίδηρο, μαγγάνιο, Βιτ.Α, Βιτ. Ε και είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην προστασία από καρκίνο του παχέος εντέρου.
-σημαντικά αμινοξέα που βοηθούν στην απομάκρυνση της κακής χοληστερόλης (LDL) στο αίμα. Τα κυριότερα οφέλη της είναι μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου, μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου και φυσικά ένα σωρό άλλα.
ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Η καθημερινή κατανάλωση βρώμης μπορεί να μας βοηθήσει στον έλεγχο και στη διατήρηση του βάρους μας. Και αυτό γιατί μας χορταίνει και μας κρατάει περισσότερη ώρα χορτάτους, χάρη στην μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που περιέχει και το κυριότερο κρατάει σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μας δίνει υψηλά επίπεδα ενέργειας, με αποτέλεσμα να αποφεύγουμε τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα.
3.ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ
Η μαργαρίνη είναι τρόφιμο βιομηχανικής προελεύσεως, είναι σταθερή και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Παρασκευάζεται με φυτικά έλαια, όπως αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο, κραμβέλαιο αναμεμειγμένα μεταξύ τους ή μόνα τους.
Τα έλαια αυτά ανήκουν σε αυτά τα οποία είναι κατασκευασμένα από σπόρους που μπορούν να υποστούν γενετική τροποποίηση (μετάλλαξη) και υποβάλλονται σε τεχνικές επεξεργασίες επικίνδυνες για την υγεία.
ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ ΛΙΠΑΡΑ
Τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια αδικαιολόγητη και αστήρικτη σύνδεση ανάμεσα στα κορεσμένα λιπαρά και την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.
Αυτό οδήγησε στην δημιουργία της μαργαρίνης, για να αντικατασταθεί το φυσικό βούτυρο, το οποίο περιείχε κορεσμένα λιπαρά.
Η άποψη αυτή ευτυχώς σύμφωνα με τελευταίες μελέτες έχει αρχίζει να αναθεωρείται και να θεωρείται λανθασμένη.
Αν το σκεφτούμε άλλωστε, από τότε που βγήκαν από την διατροφή μας τα κορεσμένα λιπαρά ως ένοχα, σοβαρές ασθένειες όπως οι παθήσεις της καρδιάς και ο διαβήτης παρουσίασαν έξαρση παγκοσμίως.
ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
Πρόσφατες έρευνες έχουν αρχίσει να στρέφονται στην ευεργετική επίδραση των κορεσμένων λιπαρών στην υγεία, πάντα από φυσικές πηγές, ενώ η αποφυγή τους έχει αρχίσει να δείχνει ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, κυρίως στην περίπτωση των καρδιοπαθειών. Έχει αρχίσει να αποδεικνύεται ο πολύ σημαντικός ρόλος που έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό, όσον αφορά την υγεία της καρδιάς και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επομένως μπορεί να έχει προωθηθεί η μαργαρίνη ως εναλλακτική υγιεινή επιλογή του βουτύρου, όμως δεν είναι έτσι.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ
Η μαργαρίνη είναι ένα τεχνητό προϊόν που παρασκευάζεται από υδρογονωμένα φυτικά έλαια και λίπη.
Για να αποκτήσει την μορφή (ημιστερεά μορφή) και την υφή που έχει υποβάλλεται στην διαδικασία της υδρογόνωσης, ώστε να μοιάζει στο βούτυρο στην εμφάνιση αλλά να αλείφεται πιο εύκολα και να είναι πιο δελεαστική.
Κατά την διαδικασία αυτή τα φυτικά έλαια αποκτούν στερεή σύσταση με την προσθήκη ατόμων υδρογόνου και καταλυτών (τοξικά στοιχεία), όπως οξείδιο του νικελίου, αλουμίνιου και άλλων βαρέων μετάλλων. Η υψηλή θερμοκρασία που υποβάλλονται είναι απαραίτητη για να εξαλειφθεί η οσμή και να αρχίζει το προϊόν να έχει την όψη του βουτύρου.
ΠΕΡΙΕΧΕΙ TRANS-ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ
Κατά την διαδικασία της υδρογόνωσης η οποία είναι απαραίτητη για την παρασκευή μαργαρίνης, σχηματίζονται trans-λιπαρά οξέα τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία.
Σύμφωνα με πολλές έρευνες είναι πολύ βλαβερά ακόμα και σε μικρές ποσότητες και συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων (π.χ. στεφανιαία νόσο), αυξάνουν την ολική χοληστερόλη στο αίμα, αυξάνουν την LDL (κακή χοληστερόλη) και μειώνουν την HDL (καλή χοληστερόλη).
Επομένως η κατανάλωση μιας τροφής που περιέχει αυτά τα λιπαρά, συμβάλει στην εκδήλωση δυσμενών καταστάσεων στην καρδιά, όπως αθηροσκλήρωση και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, μέσα από την αύξηση παραγωγής ελεύθερων ριζών, όπως επίσης διαταράσσει και την ορμονική ισορροπία του οργανισμού.
ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ
.Τα Ω6 που περιέχει δεν βρίσκονται σε ισορροπία με τα Ω3 με αποτέλεσμα να υπερφορτώνουν τον οργανισμό και να συμβάλουν στον σχηματισμό φλεγμονών στο σώμα μας, οι οποίες δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον που ευνοεί την εμφάνιση σοβαρών παθήσεων.
ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΚΡΙ
Το φυσικό χρώμα των μερικώς υδρογονωμένων φυτικών ελαίων από τα οποία αποτελείται η μαργαρίνη είναι γκρι. Δεν είναι επομένως το φυσικό χρώμα της αυτό που βλέπουμε.
Για να γίνει λεύκανση στο χρώμα χρησιμοποιούνται χημικά για να βελτιωθεί η αισθητική της και στην συνέχεια το κίτρινο χρώμα της γίνεται τεχνητά.
ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΓΕΥΣΗΣ
Η γεύση των υδρογονωμένων φυτικών ελαίων δεν είναι πολύ δελεαστική και για αυτό τον λόγο προστίθενται τεχνητά βελτιωτικά γεύσης και αρώματα, για να γίνει καλύτερη και να πλησιάσει την γεύση του αληθινού βουτύρου.
ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Είναι εμπλουτισμένη με συνθετικές βιταμίνες (Βιτ. A και D). Ο λόγος είναι ότι κατά την υδρογόνωση που υποβάλλεται καταστρέφονται όλα τα θρεπτικά συστατικά.
ΒΟΥΤΥΡΟ Η ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Το άσπρο αγελαδινό ελληνικό βούτυρο είναι η πιο υγιεινή επιλογή για να αντικαταστήσουμε την μαργαρίνη.
Τα τελευταία χρόνια είναι παρεξηγημένη τροφή λόγω των λιπαρών που περιέχει, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια θαυμαστή τροφή που έχει να προσφέρει πολλά στον οργανισμό μας και δεν μπορεί κανένα τεχνητό σκεύασμα να το αντικαταστήσει.
Ας δούμε πραγματικά πολύ λίγα από τα πολύτιμα στοιχεία που περιέχει.
- περιέχει λιποδιαλυτές βιταμίνες (ADEK)
-παρέχει λιπαρά οξέα βραχείας και μέσης αλύσου και έχει την τέλεια αναλογία σε Ω6 και Ω3 λιπαρά οξέα και με αυτό τον τρόπο αποτρέπει την δημιουργία φλεγμονών στον οργανισμό μας, για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου αφού ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
- είναι πλούσιο σε σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και χαλκό κ.α.
Σίγουρα επομένως είναι καλύτερα να καταναλώνουμε λίγο αγνό άσπρο αγελαδινό βούτυρο, παρά μια κουταλιά μαργαρίνης, η οποία είναι ένα χημικό σκεύασμα και την την αποφεύγουν ακόμη και οι μικροοργανισμοί.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Έχουμε 3 ανθυγιεινά τρόφιμα και 3 υγιεινές επιλογές τροφίμων που μπορούν να τα αντικαταστήσουν. Ας σκεφτούμε τι προσφέρουν ή τι δεν προσφέρουν όλες αυτές οι τροφές υγιεινές ή ανθυγιεινές και ποια αξίζει από εδώ και πέρα για εμάς να βρίσκεται στην καθημερινή μας διατροφή. Σίγουρα όσο λιγότερο επεξεργασμένες τροφές καταναλώνουμε, όσο περισσότερο η διατροφή μας αποτελείται από φυσικές τροφές τόσο περισσότερο καλό κάνουμε στην υγεία μας.Μην ξεχνάμε ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την υγεία μας με ασθένεια, στο διατροφικό κομμάτι πάντα, αν καταλάβουμε ότι απλά η επιλογή είναι στο δικό μας χέρι.