ΥΓΙΕΣ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ-ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ-ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ
Το δέρμα και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι στενά συνδεδεμένα καθώς και τα δύο μαζί εργάζονται για την προστασία του οργανισμού από εξωτερικούς παράγοντες, με στόχο της διατήρηση της υγείας εξωτερικής και εσωτερικής του οργανισμού.
Η πρώτη γραμμή άμυνας για τον οργανισμό είναι το δέρμα, το οποίο προστατεύει τα εσωτερικά όργανα από ξένα σώματα, όπως μικρόβια και μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να τον βλάψουν αν το διαπεράσουν. Στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, το ανοσοποιητικό σύστημα κινητοποιείται για να προστατέψει το σώμα από τους ανεπιθύμητους εισβολείς. Άρα η υγεία του δέρματος είμαι σημαντική όχι μόνο γιατί λειτουργεί σαν καθρέφτης πάνω στον οποίο αντανακλά η φυσική ομορφιά του καθενός, αλλά γιατί αποτελεί και την ασπίδα του ανοσοποιητικού ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς.
Η γήρανση προκαλείται καθώς η ηλικία αυξάνεται, ενώ ταυτόχρονα με την πάροδο του χρόνου η άμεση ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε περιπτώσεις κινδύνου από εισβολείς μειώνεται. Το δέρμα είναι ρυθμιστής της ομοιόστασης του σώματος, συμμετέχει στον μεταβολισμό και είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, η μείωση του οποίου μπορεί να οδηγήσει στην γήρανση, ενώ από την άλλη η σωστή λειτουργία του επηρεάζεται από την γήρανση.
Η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση πρωτίστως του ανοσοποιητικού συστήματος με τις σωστές τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, των οποίων η έλλειψη σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι φανερή.
Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι η εσωτερική υγεία του οργανισμού (ανοσοποιητικό) παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της εξωτερικής υγείας (δέρμα), η οποία είναι περισσότερη ορατή και με αυτήν επιτυγχάνεται η επιθυμητή σε όλους επιβράνδυνση της γήρανσης.
Όμως δεν θα πρέπει να στεκόμαστε μόνο στο αισθητικό κομμάτι της εξωτερικής εμφάνισης, προσπαθώντας μόνο με τα κατάλληλα προιόντα να καθυστερήσουμε τις ανεπιθύμητες ρυτίδες. Θα πρέπει να αντιληφθούμε, ότι χωρίς ένα υγιή οργανισμό ο οποίος θα λειτουργεί όσον το δυνατόν καλύτερα, δεν μπορούμε να έχουμε ένα υγιές και νεανικό δέρμα με την πάροδο του χρόνου.
Η σωστή διατροφή είναι σύμμαχος ενάντια στο γήρας, μπορεί να εξαλείψει την τοξικότητα σε κυτταρικό επίπεδο και να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα στα κύτταρα ώστε να παραμείνουν υγιή.
Η πρόσληψη αντιοξειδωτικών είναι πολύ σημαντική για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες δημιουργούνται είτε από περιβαντολογικούς παράγοντες όπως είναι η UV ακτινοβολία, το όζον, ο καπνός του τσιγάρου, διάφοροι ιοί και βακτήρια κ.α, είτε από παθογενείς παράγοντες και φλεγμονές. Επιτίθενται στο δέρμα αλλά και σε όλο το σώμα. Προκαλούν βλάβες στο κυτταρικό τοίχωμα αλλά και στο DNA, οι οποίες κατά συνέπεια οδηγούν στην γήρανση και η συσσώρευση τους στο κύτταρο μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του (οξειδωτικό στρες).
Οι περιβαντολλογικές συνθήκες και η γήρανση αυξάνουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια δυσαναλογία που μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη, καθώς έχουν ενοχοποιηθεί για καρκινογέννεση, καρδιολογικά νοσήματα, φθορά του ανοσοποιητικού συστήματος και γήρανση.
Οι βιταμίνες με την αντιοξειδωτική δράση που διαθέτουν, δρουν προστατευτικά στο δέρμα πολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες.
Η βιταμίνη C έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και λειτουργεί ως σωματοφύλακας για τις άλλες υδατοδιαλυτές ουσίες, που θυσιάζεται προκειμένου να σωθούν αυτές από την οξείδωση που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Ταυτόχρονα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σημαντική πηγή βιτ.C εκτός από τα εσπεριδοειδή, είναι το ρόδι και ο μαιντανός.
Η βιταμίνη Ε προλαμβάνει και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και σταματάει την αλυσίδα πολλαπλασιασμού τους, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από την οξείδωση η οποία είναι βλαβερή για το ανοσοποιητικό σύστημα. Κύριοι εκπρόσωποι της βιτ.Ε είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και το φύτρο σταριού.
Η βιταμίνη Α και τα καροτενοειδή, συμβάλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών. Κύριες πηγές της βιτ.Α είναι ο κρόκος του αυγού, τα γαλακτοκομικά το συκώτι και τα ζωικά προιόντα.
Το β-καροτένιο συντελεί στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και βρίσκεται στα φρούτα και λαχανικά με κίτρινο πορτοκαλί χρώμα.
Σημαντική αντιοξειδωτική δράση έχει και το σελήνιο, του οποίου η έλλειψη έχει συνδεθεί με μειωμένη ανοσολογική λειτουργία. Κύριες πηγές του είναι τα καρύδια, οι ηλιόσποροι.το ρύζι,το αυγό κ.α
Σημαντικά για ένα υγιές και νεανικό δέρμα είναι και τα Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό και συμβάλουν στην μέγιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η κυριότερη πηγή τους είναι τα ψάρια αλλά βρίσκονται και σε άλλες τροφές που προέρχονται από την κρητική διατροφή όπως είναι τα σαλιγκάρια και η γλυστρίδα ή αντράκλα.
Επίσης σημαντική αντιοξειδωτική δράση παρέχουν το φλαβονοειδή, που βρίσκονται στα βατόμουρα, κεράσια, κόκκινο λάχανο κ.α, το λυκοπένιο που βρίσκεται στις ντομάτες, το καρπούζι, βερίκοκα κ.α και οι κατεχίνες που βρίσκονται στο τσάι, σταφύλι, μήλο κ.α.
Στα τρόφιμα με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες ανήκει και το σκόρδο, το οποίο ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνοντας τον πολλαπλασιασμό των λεμφοκυττάρων.
PHOTOS ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ