ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ-ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ-ΨΥΧΟΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

2013-11-12 16:21

 

Κάποιοι έχουν παρεξηγήσει τον ρόλο του διαιτολόγου, καθώς ένα καινούργιο είδος έχει εμφανιστεί τώρα τελευταία και ανθίζει ολοένα και περισσότερο, αυτό του Διαιτολόγου- Ψυχοθεραπευτή.

 Ο ρόλος του διαιτολόγου σίγουρα είναι πολύπλοκος. Απαιτεί βασικές γνώσεις Ψυχολογίας και Ιατρικής και η σύνταξη του διαιτολογίου απαιτεί πολλά περισσότερα από κάποιες ανθρωπομετρικές μετρήσεις όπως π.χ ζύγιση.

Η διαιτολογική προσέγγιση σίγουρα απαιτεί μια πολύ καλά προσεγμένη διατροφή, αποκλειστικά προσαρμοσμένη στην κατάσταση της υγείας του ατόμου, αλλά και στην προσωπικότητα του. Όμως άλλο αυτό κι άλλο σε κάποιες περιπτώσεις ο διαιτολόγος να προσπαθεί να πάρει τον ρόλο του ψυχοθεραπευτή-ψυχολόγου.

 Σίγουρα ο διαιτολόγος με την λήψη ιστορικού πρέπει να «σκιαγραφήσει» αρκετά σημεία του χαρακτήρα, που θα τον βοηθήσουν να καταλάβει και τα ψυχικά αίτια που οδήγησαν το άτομο σε αυτόν. Επίσης σίγουρα μπορεί να σταθεί δίπλα του και να το συμβουλέψει διατροφικά, να το εκπαιδεύσει σχετικά με το πρόβλημα του και να αναπτύξει μαζί του μια ανθρώπινη σχέση ως ένα σημείο, όχι μόνο επαγγελματική. Να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να ακούσει τις καινούργιες του ανησυχίες και τις καινούργιες του συνήθειες. Όμως άλλο αυτό και άλλο να επεμβαίνει σε λεπτά θέματα ψυχής και να αναλαμβάνει να λύσει βαθύτερες εσωτερικές καταστάσεις που θεωρεί υπεύθυνες για την αύξηση του βάρους του ή για οποιοδήποτε διαιτολογικό πρόβλημα για το οποίο το άτομο τον επισκέφτηκε. Αν αντιληφθεί κάτι τέτοιο για κάποιο άτομο, θα πρέπει να του συστήσει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό και να συνεργαστεί μαζί του. Πολλές φορές όμως κάποιοι διαιτολόγοι είτε γιατί έχουν παρακολουθήσει κάποια ολιγόωρα σεμινάρια συμβουλευτικής ψυχοθεραπείας, είτε γιατί οι ίδιοι στο παρελθόν απευθήνθηκαν προσωπικά σε κάποιο ψυχοθεραπευτή-ψυχολόγο νομίζουν πως έχουν την γνώση να πάρουν ένα τέτοιο ρόλο.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βλάψουν το άτομο που τους επισκέφτηκε για άλλο λόγο, αφού αναλαμβάνοντας έναν άλλο ρόλο πολλές φορές βάζουν σε δεύτερη μοίρα ή ακόμη χειρότερα δεν υπολογίζουν καθόλου την αξία των τροφών και των εξατομικευμένων διαιτολογίων. Αρκούνται μόνο στην ψυχο-συμβουλευτική των ατόμων ή οποία μπορεί πολλές φορές ακόμη και κατά τύχη να έχει αποτέλεσμα κυρίως στην απώλεια βάρους.

Όμως ο σκοπός του διαιτολόγου, ο οποίος δεν είναι να κατεβάσει την ζυγαριά αλλά να συντάξει και ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο σε θρεπτικά συστατικά που θα  εξασφαλίσει στο άτομο μια καλή υγεία, πήγε περίπατο. Προσπαθούν κατά κάποιο τρόπο όλοι αυτοί οι ψυχοδιαιτολόγοι να εφαρμόσουν μια «ολιστική διαιτολογία», με μια παρεξηγημένη όμως μορφή πολλές φορές βασιζόμενοι στο όνομα του Ιπποκράτη, ο οποίος πρώτος μίλησε γιαυτό στο έργο του «Περί διαίτης». Ο Ιπποκράτης ναι μεν αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως ολότητα, εφαρμόζοντας σε βάθος μια ψυχολογική προσέγγιση που φτάνει ακόμη και στο υποσυνείδητο, στο επίπεδο των ονείρων. Όμως από την άλλη εξετάζει πολύ προσεκτικά και το είδος και την ποσότητα της τροφής που θα χορηγηθεί στο άτομο καθώς από την μια θα πρέπει να ωφελήσει ένα υγιές άτομο και να μην το βλάψει και από την άλλη η τροφή θα πρέπει να αποτελέσει το μέσο για να ανταποκριθεί το σώμα ώστε να θεραπεύσει μια ασθένεια. Εξέταζε προσεκτικά ακόμη και τον χυλό που πρότεινε για τους ασθενείς του. Πίστευε ότι ακόμη και η πιο απλή τροφή όπως η ποσότητα του ψωμιού πρέπει να εξετάζεται πολύ προσεκτικά προτού χορηγηθεί.

Τίποτα δεν πρέπει να γίνεται επιπόλαια. Σώμα, ψυχή, τροφή  είναι απόλυτα συνδεδεμένα και πρέπει να βρίσκονται σε απόλυτη ισορροπία. Κάτι που αγνοεί το καινούργιο είδος των διαιτολόγων- ψυχοθεραπευτών καθώς "ξορκίζουν" τις παραδοσιακές μεθόδους π.χ ζύγιση του ατόμου, τις δίαιτες και τα υποθερμιθικά διαιτολόγια. Δεν ασχολούνται σχεδόν καθόλου με το είδος της τροφής, αφού εφαρμόζουν τις καινούργιες μεθόδους «Ψυχοθεραπευτικής Διαιτολογίας που έχουν εφεύρει.. Αναρωτιέμαι αν θα τους άρεσε κάποια στιγμή οι Ψυχοθεραπευτές-Ψυχολόγοι να αρχίζουν να το παίζουν διαιτολόγοι και να συντάσουν δίαιτες; Όπως επίσης αναρωτιέμαι αν είναι τυχαίο που πολλοί από αυτούς διοργανώνουν σεμινάρια «συμβουλευτικής ψυχοδιαιτολογίας», ζητώντας υπέρογκα ποσά εν όψει της σημερινής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης της χώρας. Χωρίς πολλές φορές να γνωρίζουν τα άτομα που συμμετέχουν σε αυτά αν έχουν το νόμιμο δικαίωμα έστω να τα διοργανώνουν. Από ότι φαίνεται απευθύνονται σε  απεγνωσμένα οικονομικά ευκατάστατα αλλά χαμηλού διανοητικού επιπέδου άτομα.

PHOTOS ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΓΕΡΑΚΑΚΗ