ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ-ΓΕΡΑΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

2015-02-17 21:18

Mετά το γυμναστήριο σημαντικό είναι να τρώμε το σωστό γεύμα στην σωστή χρονική στιγμή αν κάνουμε άθληση για να αυξήσουμε την μυϊκή μας μάζα. Η αντίληψη που έχει ο περισσότερος κόσμος λόγω παραπληροφόρησης κυρίως, ότι η πρωτεΐνη αποτελεί το μόνο θρεπτικό συστατικό που πρέπει να προσλαμβάνει κάποιος σε μεγαλύτερο βαθμό αμέσως μόλις ξεκινήσει να αθλείται είναι λανθασμένη. Σίγουρα η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για την επιδιόρθωση της φθοράς των μυών μας από την άθληση και για το χτίσιμο μυϊκού ιστού, αλλά όμως μια μικρή αύξηση και όχι η υπερπρόσληψη και ποτέ μέσα από επικίνδυνα χημικά σκευάσματα.

 ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ-ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΑ-ΛΙΠΟΥΣ

Η αναπλήρωση των αναγκών του οργανισμού μας μετά την άθληση όμως δεν γίνεται με τροφές που περιέχουν μόνο πρωτεΐνη, όπως πολλοί  πιστεύουν, αλλά με λήψη και των άλλων δύο βασικών θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, λίπος) στην σωστή πάντα αναλογία. Όταν μιλάμε για υδατάνθρακα φυσικά αναφερόμαστε σε καλές πηγές όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και κυρίως βρώμη, αλλά και σε καλές πηγές αμύλου όπως ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, όσπρια κ.α. και δεν  αναφερόμαστε  σε κακές πηγές όπως επεξεργασμένα τρόφιμα π.χ.  πίτες, γλυκά, πίτσες κ.α. Το ίδιο ισχύει και για το λίπος όπου και πάλι αναφερόμαστε σε καλές πηγές (ελαιόλαδο, ελιές, ξηροί καρποί, αβοκάντο) αλλά και στο λίπος του πλήρες γάλακτος που έχει εσφαλμένα κατηγορηθεί.

Η σωστή αναλογία πρόσληψης υδατάνθρακα και πρωτεΐνης είναι  2 προς 1. Δηλαδή αν χορηγηθεί ένα γεύμα που περιέχει 80 γραμμάρια υδατάνθρακα η πρωτεΐνη πρέπει να είναι 40 γραμμάρια μαζί με μικρή ποσότητα λίπους που όπως είπαμε συνεισφέρει και αυτό.

ΣΩΣΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ

 Πολλή σημαντική είναι όπως είπαμε και  η χρονική στιγμή πρόσληψης της τροφής. Τα 45 πρώτα λεπτά μετά την άσκηση είναι τα πιο σημαντικά για την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών που θα οδηγήσουν στην αύξηση του μυϊκού όγκου.

Αν κάποιος έχει την δυνατότητα να καταναλώσει κανονικό γεύμα μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα (των 45 λεπτών), μπορεί πάλι να τηρήσει στο γεύμα του αυτή την αναλογία (υδατάνθρακα-πρωτείνη 2 προς 1) μαζί με μια καλή πηγή λίπους.

 

 

ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ
-1 φρούτο με μικρή ποσότητα τυριού ή γιαουρτιού πλήρες και λίγη ποσότητα ξηρών καρπών  μαζί με λίγο μέλι

. 1 φρούτο με λίγο γάλα πλήρες και όχι light και λίγο μέλι ή 2 φρούτα ή μια μπανάνα με περισσότερη ποσότητα γάλακτος  και ξηρούς καρπούς

-1 σάντουιτς με τυρί και λίγο ελαιόλαδο ή ελιές  ή γιαούρτι με βρώμη και ξηρούς καρπούς και μέλι

Αν κάποιος έχει την δυνατότητα να καταναλώσει κανονικό γεύμα μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα (των 45 λεπτών), μπορεί πάλι να τηρήσει στο γεύμα του αυτή την αναλογία (υδατάνθρακα-πρωτείνη 2 προς 1).